Wat je niet weet

Echtgenoot blijkt spion

Medewerkster van de CIA komt tot de ontdekking dat ze al jarenlang getrouwd is met een Russische geheim agent.

Vivian Miller (Viv) is moeder van vier kinderen en een liefhebbende echtgenote. Ze werkt bij de contraspionage van de CIA en is verantwoordelijk voor het blootleggen van cellen van Russische undercoveragenten in de Verenigde Staten.

Na veel vruchteloos geploeter is ze erin geslaagd toegang te krijgen tot de computer van een Russische agent. Ze treft een map met de naam ‘vrienden’ aan waarin ze vijf foto’s vindt. Op één daarvan verschijnt het gezicht van haar man Matt. Haar wereld stort in elkaar.
Viv is uiteraard verplicht haar bevindingen direct door te geven aan haar superieuren, maar dat brengt ze niet op. Ze is al tien jaar met Matt getrouwd. Hun huwelijk ervaart ze als perfect. Ze hebben vier schatten van kinderen. De jongsten zijn een tweeling waarvan er eentje extra zorg nodig heeft vanwege een aangeboren hartafwijking.

Thuis vraagt ze op de man af aan Matt hoe lang hij al voor de Russen werkt. Tot haar stomme verbazing antwoordt hij zonder omwegen: ‘Al tweeëntwintig jaar’. Haar man lijkt helemaal recht door zee als hij zegt dat Viv maar één weg te doen staat, namelijk hem aangeven.

Viv kan er in eerste instantie niet toe komen. Ze kent de consequenties. Ze zal haar man, waar ze hartstochtelijk van houdt, onherroepelijk kwijtraken. Matt zal het gevang indraaien of worden uitgewezen. Hun kinderen zullen hun vader kwijt zijn. Ook haar eigen positie bij de CIA zal ter discussie komen te staan. Ondanks dat ze haar man loyaal heeft aangegeven.

Verder zullen zij en de kinderen een armoedeval tegemoet gaan zien. In elk geval zal het inkomen van Matt wegvallen. Het huis zal verkocht moeten worden. Maar ook zal de ziekteverzekering vervallen. De behandeling van hun kindje dat tobt met hartfalen zal onbetaalbaar worden.

Auteur

Karen Cleveland was gedurende acht jaar analiste bij de CIA, waarvan de laatste zes jaar bij de afdeling contraterrorisme. Ze weet dus precies waarover ze schrijft.

Viv schrikt vooralsnog terug om haar man te ontmaskeren. Ze krijgt hoop als Matt zegt misschien een uitweg te kunnen vinden uit hun dilemma. Hij zegt een methode te kennen om zijn foto te verwijderen.

De spanning loopt direct aan het begin van het verhaal hoog op. Immers, alle werkzaamheden van de CIA-medewerkers komen computergestuurd terecht bij leidinggevenden. Viv en Matt hebben maar kort tijd om Matts foto uit de CIA-computer te verwijderen. Hierbij rijst ogenblikkelijk de vraag of dit een echte oplossing is.

Een indringende Amerikaanse spionagethriller die de lezer bij de les houdt omdat de plot zo waarheidsgetrouw is.

Karen ClevelandWat je niet weet. Vertaald uit het Engels (Need to know) door Edzard Krol. ISBN 978-94-005-0955-9, 312 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.