Het Alice Netwerk

Sterke vrouwen in oorlogstijd en daarna

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is in Frankrijk een verzetsgroep actief. Familielid gaat na de Tweede Wereldoorlog op zoek naar één van hen.

Twee jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog besluit de ongehuwde, zwangere Charlotte niet met haar moeder naar Zwitserland af te reizen om het ‘probleempje’ op te lossen. In haar zak heeft ze de naam en adres van Eve, die als laatste over haar nicht Rose gerapporteerd heeft. Ze weet haar over te halen samen naar Frankrijk te gaan.

In de Eerste Wereldoorlog is Eve lid geweest van de verzetsgroep het Alice Netwerk onder leiding van Lili. Om inlichtingen te bemachtigen werkte Eve in een restaurant van de collaborateur René Bordelon, waar Duitse officieren uitgebreid dineerden. Hier hoorde ze zaken die via Lili werden doorgegeven aan de Engelse inlichtingendienst. Eve was zelfs bereid hiervoor een seksuele relatie met Bordelon aan te gaan.
Nadat Lili werd gearresteerd bij een grensovergang ging Eve verder met haar spionagewerk.  Bordelon had haar echter door en brak al haar vingerkootjes. Verder vertelde hij haar dat ze onder invloed van door hem toegediende opium loslippig was geweest en daarmee Lili had verraden.

Auteur

Kate Quinn studeerde aan de Universiteit van Boston. Ze heeft eerder historische romans geschreven, onder andere over de beruchte Italiaanse familie Borgia. Haar boeken zijn in verschillende talen vertaald.

Eve heeft zich haar hele leven schuldig gevoeld over het verraad van Lily. Toen zij hoorde dat haar folteraar nog in leven kon zijn, was ze vastbesloten hem te vinden om alsnog wraak te nemen.

Charlotte heeft na lang speuren in diverse steden het idee dat Rose zich bevindt in Oradour-sur-Glane. Wanneer zij het dorp binnenrijdt, lijkt het uitgestorven. Alle huizen en de kerk zijn verbrand. Van een oude vrouw horen ze wat hier heeft plaatsgevonden op 10 juni 1944. Ze vertelt hun dat Rose met haar baby bij dat bloedbad is omgekomen.

Wanneer Eve Charlotte op de hoogte brengt dat Rose in dienst geweest is bij de landverrader Bordelon in Limoges en dat hij schuldig is aan haar dood, wordt de zoektocht naar hem een queeste van beiden. Slagen zij erin hem te vinden en wraak te nemen?

Eén van de vele verzetsmensen die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven liet was Louise de Bettignies (Lili), die onder de schuilnaam Alice Dubois een netwerk van honderden mensen had opgezet. Zij was een sterke en positieve vrouw. Logisch dat de fictieve Eve alles voor haar over had. Ook de leden van het netwerk moeten er zo in gestaan hebben.

Bij het lezen van het bezoek van Charlotte en Finn aan Oradour-sur-Glane heb ik de beelden van het dorp gegoogled. Zeer indrukwekkend! De aantekeningen van de auteur zijn een welkome toevoeging. Voor leesclubs is er aan het eind van het boek nog een aantal vragen toegevoegd.

Deze historische roman smaakt naar meer.

Kate QuinnHet Alice Netwerk. Vertaald uit het Engels (The Alice Network) door Arthur Wevers. ISBN 978-94-027-0083-1, 475 pagina’s. € 17,50. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eerste Wereldoorlog, Geschiedenis. Bookmark de permalink.