Ademnood

Moord onder patiënten

Pubers pesten elkaar in een kliniek de tent uit. Dertig jaar later blijven de moorddadige gevolgen niet uit.

Kaya de Regge is rechercheur, maar vooral profiler. Ze wordt toegevoegd aan het politieteam van Brent Baekeland dat twee cold cases op de korrel neemt.

Kaya werkte jarenlang als gecertificeerde profiler in Virginia. Persoonlijke omstandigheden noopten haar terug te keren naar België waar ze aan de slag gaat om een dader in beeld te brengen die twee jaar geleden een dubbele moord pleegde. De maatschappelijke druk bleek te groot om deze zaken in het archief te laten. De rechercheur Millecam en Riveros worden voor een deel van een drugszaak afgehaald om Kaya te assisteren.
Het gaat om de moord op Lisa Broekx en Franky Baele. Er zijn drie aanwijzingen. Beide slachtoffers hebben dertig jaar geleden samen verbleven in een sanatorium. Op beide plaatsen delict, die overigens ver van elkaar weg lagen, lijkt een zelfde man gezien te zijn. En tenslotte, zowel Lisa als Frank werden om het leven gebracht op hun verjaardag. Op 13 juni 2001 en op 20 juni 2001. De vraag is vooral, wie is die man?

Er is echter nog meer. Lisa en Frank waren ongehuwd, er was buiten de slachtoffers geen DNA gevonden, er waren geen bloedsporen, geen vingerafdrukken en geen wapens.

Een gedragsanalist als Kaya bleef over als enige hoop licht in de zaken te krijgen. Ze was in elk geval snel zeker van één ding: als er een dader was, dan moest die uiterst georganiseerd en geraffineerd te werk zijn gegaan. Zozeer, dat in eerste instantie werd gedacht aan zelfmoorden.

Dan wordt een derde slachtoffer gevonden. Mia, die ook dertig jaar geleden in hetzelfde sanatorium verbleef en een briefwisseling onderhield met een zekere J.W. Voor Kaya is er alle reden om onderzoek te doen naar de geheimzinnige persoon achter deze initialen.

Auteur

Belinda Aebi is (1959) een Vlaamse schrijfster van thrillers, die zij zich graag laat afspelen in Gent. Deze thriller is deel één van een tweeluik. Het vervolg Come Back wordt in het najaar van dit jaar verwacht. De lezers moeten dus nog over de nodige adem beschikken om het geheim rond de mysterieuze J.W. onthuld te zien. Is hij inderdaad de dader van vele moorden, of is er toch iets geheel anders aan de hand? Kaya houdt er tenslotte een mistig verleden in Virginia op na en is verliefd op een nieuwe vlam met wie aan het einde van de roman van alles aan de hand is.

Een erg prettig geschreven boek en een onderhoudende thriller die ook in Nederland bekendheid verdient. Dat het geen afgerond verhaal betreft en men op de afloop nog een paar maanden moet wachten, neemt de lezer zeker voor lief.

Belinda AebiAdemnood. ISBN 978-94-014-4739-3, 332 pagina’s, € 19,99. Tielt: Uitgeverij Lannoo 2018

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller. Bookmark de permalink.