Gespleten

Familierelaties op scherp

Moeder blijkt volslagen vreemde te zijn voor dochter.

De onzekere Andrea Cooper denkt haar zachtmoedige moeder Laura door en door te kennen. Ze heeft zelfs haar turbulente leventje leven in New York opgegeven om voor haar te zorgen. Als zij echter tijdens een lunch onder vuur worden genomen en Laura de dader koelbloedig afmaakt, ziet Andrea opeens een heel andere vrouw voor zich. De schutter had het immers op haar moeder gemunt.

Laura, die voor de buitenwereld vanaf dat moment een moordmachine is, houdt het op zelfverdediging en stuurt haar enige kind naar een veilige plek. Langzaamaan komt Andy, zoals ze liefkozend wordt genoemd, erachter dat haar moeder zich al dertig jaar schuilhoudt onder een andere naam en dat haar verleden één grote leugen is. Ze volgt de aanwijzingen van Laura op, maar ze is vastbesloten de waarheid boven tafel te krijgen.Auteur

Karin Slaughter (1971) verwierf met haar ijzingwekkende thrillers internationaal de titel Queen of Crime. De Amerikaanse schrijfster is vooral bekend geworden met haar Grant County- en Will Trent-reeksen. Ze baseert haar thrillers altijd op waargebeurde zaken, waarbij ze vooral geïnteresseerd is in het motief achter de misdaad. Haar boeken zijn inmiddels in 33 talen verschenen en wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht.

Andy belandt in een ware nachtmerrie, die leidt naar het verleden van haar moeder. Maar de zoektocht naar dat verleden confronteert haar ook met zichzelf, want nu is ze echt op zichzelf aangewezen. Wie kan ze nog vertrouwen en maakt ze de juiste keuzes om haar leven en dat van haar moeder niet in gevaar te brengen?

Andy’s bizarre avontuur wordt afgewisseld met een verhaal over een organisatie die de wereld wil verbeteren, desnoods met geweld. Uiteraard komen deze twee verhaallijnen steeds dichter bij elkaar met de nodige Slaughter-spanning en de haar zo kenmerkende bloedige details. Zwijgend hief Laura haar arm, en met een achterhandse zwaai stootte ze het lemmet in de zijkant van zijn hals. Tjak, als een slager die een stuk rundvlees afsnijdt… Laura trok het dwars door zijn keel naar buiten. Bloed, pezen, kraakbaan. Alles stroomde uit zijn opengehaalde hals, alsof er een dam doorbrak. Maar die bijna filmische beschrijvingen schrikken haar fans al lang niet meer af.

Het duurt even voordat je er echt helemaal in zit. Niet alleen de twee rauwe verhalen, maar ook zeker de vele namen die in het boek voorkomen, vereisen namelijk wel de volledige aandacht.

Met haar nieuwste boek weet Slaughter de thrillerliefhebber wederom te boeien.

Karin SlaughterGespleten. Vertaald uit het Amerikaans (Pieces of Her) door Ineke Lenting. ISBN 978 94 027 01 56 2, 492 pagina’s, € 19,90. Amsterdam: HarperCollins 2018

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.