Het laatste soepje

Zwarte humor in macabere verhalen

Vileine dansjes met magere Hein.

Twee bejaarde vriendinnen gaan een avondje uit eten. Tenminste, dat is hun plan. Maar Margot wordt ziek nadat ze haar soep opgelepeld heeft en Eugenie laat het er niet bij zitten en roept de chef-kok aan hun tafel. Hij moet maar eens komen vertellen wat hij in de soep heeft gegooid. Want Margot dacht al dat ze iets vreemds proefde, toen zij een hapje nam was ze het er volledig mee eens geweest en kijk nou eens…. Nu is ze ziek! Wilde de kok haar vriendin soms vergiftigen? De chef-kok is zwaar beledigd. Neemt een lepel van zijn prima soep, somt op wat er aan kruiden en ingrediënten is ingedaan en buigt zich daarna grijnzend voorover: ‘En ja ouwe taarten, ook een beetje gif! En nou opgehoepeld!’ Als de vriendinnen, zonder de rekening betaald te hebben, in de taxi zitten verkneukelen ze zich. Eugenie inspecteert de inhoud van en klein flesje en in het restaurant wordt de chef-kok ziek. Zo ziek dat hij dood neervalt. Hij heeft zijn laatste soepje gegeten.
Mag dat? Vertellen waar het 2,5 pagina’s lange titelverhaal op slaat? Of geef je de spoiler dan weg, de clou van de thriller? Ja, eigenlijk wel natuurlijk. Maar ik ben er als lezer van dit boek van overtuigd dat de auteur mij dit zal vergeven, want de vileine oude-damesstreek uit het openingsverhaal is karakteristiek voor de andere twaalf verhalen in dit boekje. In de in totaal dertien verhalen – natuurlijk het ongeluksgetal dat flirt met de dood – spelen zich macabere tonelen af, worden valse streken uitgehaald, speelt de bejaarde liefde een spel met de dood en is een griezelige stalkster in de leer geweest bij Van Gogh… Raadsels? Ja natuurlijk. De amusante verhalen zijn ware misdaad-miniaturen, u hebt er één van A tot Z opgedist gekregen, de vreugde van het lezen komt u verder zelf toe.

Auteur

Ralf Kramp (1963) is schrijver, uitgever en karikaturist. Zwarte humor is zijn specialiteit. Samen met zijn vrouw Monika is hij eigenaar en beheerder van het Duitse walhalla van de misdaadliteratuur, het Kriminalhaus in Hillesheim.

Deze dertien grappige verhalen met de dood als rafelrandje vormen samen een amusant staaltje ‘krimi-literatuur’. Het feit dat de auteur ook karikaturen tekent blijkt uit zijn scherpe pen bij het beschrijven van de personen uit zijn verhalen. Klungelige moordenaars, die altijd struikelen op de drempel en zich daardoor zelf ook problemen op de hals halen. Als kers op de taart: altijd een vleugje griezel.

Een verrukkelijk boekje van een misdaadauteur van een bijzonder genre: thrillers van klein formaat en grote klasse.

Een schrijver om meer van te lezen.

Ralf KrampHet laatste soepje en andere verhalen. Vertaald uit het Duits, afkomstig uit vier bundels (Starker Abgang, Kurz vor Schluss, Voll ins Schwarze, Nacht zusammen) door Inge Boorsma. ISBN 978-94-92750-03-7, 116 pagina’s, €8,95. Waddinxveen: Uitgeverij Stortebeeker 2017.

Dit boek is tevens besproken op 11 juni 2018 tijdens het programma Zomeravond op MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Korte verhalen. Bookmark de permalink.