Een ketting van hoop

Mexicanen niet welkom

Californië 1934, Mexicaanse immigranten, zowel legaal als illegaal worden massaal teruggestuurd naar Mexico. Ruth en Thomas proberen voor deze mensen alles te doen wat mogelijk is.

Het is crisistijd. het jonge echtpaar Ruth en Charlie Warren zijn dolblij dat Charlie werk heeft gevonden bij een nieuw olieveld in Texas. Eigenlijk zouden ze beiden naar de universiteit gaan. Een vreselijk ongeluk maakt een einde aan hun huwelijk. Ruth gaat alsnog studeren, omdat ze een beurs heeft gekregen. Ze ontwikkelt zich tot een goede student die assistente wordt bij een populaire professor. Een incident heeft tot gevolg dat haar carrière op de universiteit beëindigd wordt. Tijdens een logeerpartij in de kersttijd ontmoette ze Thomas. Hij werkt in een vluchtelingenkamp. Zij gaat naar hem toe en zet zich ook in voor ongewenste Mexicanen die uitgezet dreigen te worden.

Auteur

Karen Halvorsen Schreck is een Amerikaanse schrijfster van historische romans. Eerder schreef ze Sing for me, Dream Journal en While he was away. Ze schrijft ook korte verhalen en artikelen over literatuur.

Kerk

Deze roman behoort tot de positief christelijke literatuur. Het geloof speelt voor Ruth een grote rol. Regelmatig wordt vermeld dat ze in gebed gaat. Ook gaat ze geregeld naar de kerk. Ze is het lang niet altijd eens met wat de dominee beweert. Tijdens de kerstdienst preekt hij over de eerste verzen van Lucas 2. Jozef en Maria gingen naar Bethlehem voor een volkstelling. Keizer Augustus had dat geboden. Dat Jozef dit bevel braaf opvolgde was volgens de predikant een voorbeeld voor de kerkgangers, want de overheid moest gehoorzaamd worden.

Vreemdelingenhaat

Terwijl Ruth en Thomas de Mexicanen helpen is de meerderheid van de Amerikaanse bevolking sterk gekant tegen deze vreemdelingen. Hen helpen kan zelfs gevaarlijk zijn. Ze kunnen op een lijst van communisten geplaatst worden. De politie houdt hen dan scherp in de gaten. Mexicaanse kampen worden straffeloos in brand gestoken. Niet alleen de illegalen worden beestachtig behandeld. Soms houdt de politie razzia’s waarbij elke Mexicaan wordt meegenomen, terwijl ze soms een werkvergunning hebben of zelfs een Amerikaans paspoort. Zonder rechtmatig proces worden honderden ongewenste vreemdelingen gedeporteerd.

Nog meer onrecht

Eén van de aangrijpendste passages in de roman is die van het onrecht dat Ruth door haar hoogleraar Tobias wordt aangedaan. Ze leken zo’n goede verstandhouding te hebben. Hij was zeer tevreden over haar werk als assistente. Een nare gebeurtenis en een onterechte beschuldiging maken dat ze verwijderd wordt van de universiteit. Jammer dat de schrijfster nooit meer terugkomt op deze affaire en het onrecht ongestraft blijft.

Ruth

Het is bewonderenswaardig en hartverwarmend om te zien hoe de hoofdpersoon is beschreven. We kunnen intensief met haar meeleven. Ruth is een sterke persoonlijkheid. Dit blijkt al in het begin als ze getrouwd is en ze heel arm zijn. Ze is een gelukkige vrouw die er iets van weet te maken. Dat blijft zo. Als weduwe krabbelt ze weer op en door haar studie kan ze zich geheel ontplooien. Ook na de mislukte studie begint ze weer opnieuw. Samen met Thomas werkt ze in het kamp met Mexicanen. Ze weet vertrouwen te winnen en met haar onderwijs aan de kinderen boekt ze goede resultaten. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar de roman wordt nooit sentimenteel.

Deze historische roman geeft ons goede informatie over Amerika in de dertiger jaren. Schokkende toestanden met vreemdelingenhaat en misbruik van vrouwen. Toen al, nu nog.

Hartverwarmende, positieve roman.

Karen Halvorsen SchreckEen ketting van hoop. Uit het Engels vertaald (Broken ground) door Roeleke Meijer-Muilwijk. ISBN 978-90-239-5380-7, 320 pagina’s, € 19,99.  Utrecht: Uitgeverij Mozaïek 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Geschiedenis. Bookmark de permalink.