De geheime brieven

Typisch Engelse verhalen

Twee verhalen in de sfeer van de Old Filth-trilogie.

De mensen van Privilege Hill

In dit verhaal treffen we twee hoofdpersonen uit de bovengenoemde trilogie. Sir Edward Feathers, al enige tijd weduwnaar, en zijn buurman Veneering gaan door de stromende regen naar een feestje bij buurvrouw Dulcie. Veneering leent de roze damesparasol van Betty, de vroegere echtgenote van Feathers. Onderweg sluit zich nog Fiscal-Smith aan op weg naar Dulcie. De schrijfster beschrijft dit heel geestig. In ganzenpas liepen de drie oude rechters verder: zwarte zijde, abrikooskleurige mousseline en een stel spaken (beschrijving van de drie paraplu’s). De hoofdgast, een monnik komt niet binnen, hij deinst terug. Hij is drijfnat. Als goedmakertje sturen ze hem een paraplu.
De geheime brieven

Het tweede verhaal is volkomen anders, hoewel sfeer en stijl sterk overeenkomen. De typische droge humor en de knappe rake typeringen zijn kenmerkend voor de auteur en daarom zijn beide verhalen heerlijk om te lezen. De schrijfster Annie wordt uitgenodigd door Shorty Shenfold. Ooit studeerde ze bij hem. Ze had toen een essay gemaakt over Jane Austen. Dit essay werd door Shorty als matig beoordeeld. Later echter gaf hij het ongegeneerd uit onder zijn eigen naam. Zelf had hij nader onderzoek verricht naar het privéleven van Austen. Hij was op het spoor gekomen van een bundeltje liefdesbrieven. Annie krijgt de opdracht de brieven te gaan kopen. Het verdere verloop van het verhaal kent enkele grote verrassingen.

Auteur

Jane Gardam (1928) is een schrijfster van kinderboeken en romans voor volwassenen. In Engeland is ze zeer populair. Ze is de enige auteur die tweemaal met de Whitbread/Coata Award bekroond is. In Nederland werd ze bekend met de Old Filth-trilogie. Ze schreef ook korte verhalen.

 

Twee fijne verhalen

Jane Gardam – De geheime brieven. Uit het Engels vertaald (The People on Privilege Hill  en The Sidmouth Letters) door Gerda Baardman en Kitty Pouwels. ISBN 978-90-5936763-0, 94 pagina’s, € 5,99. Amsterdam: Uitgeverij Cossee 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.