De Worst Story

Vriendschap en de ultieme worst

Hoe ontstond het duurzame Amsterdamse bedrijf Brandt & Levie dat volgens eigen zeggen de lekkerste worst van het beste varken maakt? En hoe kun je zelf smakelijke worst bereiden?

Yvette van Boven schreef de inleiding. En als ‘haar van Boven’ enthousiast is over iets dan moet het wel de moeite waard zijn. Nuttige informatie voor wie de worsten van Brandt & Levie nog niet kende. Want anders had je dat sowieso wel geweten.
De auteur

Samuel Levie is mede-eigenaar van Brandt & Levie worstenmakers en van Food Cabinet, een maatschappelijk betrokken adviesbureau dat werkt aan voedselvraagstukken. Hij is initiatiefnemer van Damn Food Waste, een landelijke campagne tegen voedselverspilling. Daarnaast is hij columnist voor onder andere Het Parool.

Het verhaal van de drie vrienden achter Brandt & Levie. Waarom zou je daar iets over willen lezen? Geen idee, maar als je het dan toch opeens aan het lezen bent is het genieten. De levenslust spat ervan af. Je wilt meteen ook iets met zo veel overgave gaan doen, nieuwe dingen ontdekken, de horizon tot aan de andere kant van de bol verkennen. Iets!!! Wat dan ook!!!

Het enthousiasme maakt dat de worstmakers een enorme gunfactor hebben, wat ook blijkt uit het boek waarin staat wie hen allemaal geholpen heeft in hun zoektocht. Mensen die hun kennis met ze willen delen. Slagerijen die de mannen ’s nachts hun gang laten gaan nadat de eigen slagers klaar zijn met werken en voor de schoonmakers ’s ochtends hun entree maken. Koks die ze kansen gaven. Maar het zijn niet zomaar mazzelaars. Er is keihard voor gewerkt.

Zelfworsters

Het is boek is slechts deels kookboek, maar er staan genoeg worsten in om je voor de rest van je leven gelukkig te houden. Dat is niet omdat er nou per se zoveel worstrecepten in staan, maar omdat ze zo ontzettend lekker zijn.

Het is met worst een beetje zoals met brood. Als je eenmaal je favoriete brood gevonden hebt wil je soms nog wel een uitstapje naar een ander broodje maken, niet iedere dag met een nieuw type brood aan je ontbijtje verrast worden. En je gaat hier denk ik wel je favoriete worst tussen vinden. En genoeg variatie voor die smaakuitstapjes.

Niet meteen naar de worstrecepten gaan want dan mis je wat relevante info. In ieder geval het algemene deel over worst maken goed doorlezen.

Uitgeprobeerde recepten

Appel-salie, Hollandse braadworst, Eekhoorntjesbrood en rozemarijn, Linzen met paddenstoelenworst (deze ingrediënten zijn gemaakt voor elkaar. Dus eerst die worst maken en dan dit gerecht), Dragon-mosterd, Marjoraan, Peterselie-knoflook en Yorkshire banger. En ze zijn allemaal even lekker!

Het boek is aangenaam vormgegeven en vol met foto’s van vlees, lachende mannen en een enkele vrouw.

Of je worst lust

En als je niet weet waar je varkensbloed vandaag moet halen voor de bloedworst: je kunt ook gewoon worst kopen. Dat is namelijk wat Brandt & Levie doen: worst maken. Voor jou.

Samuel Levie – De Worst StoryDe reis van drie vrienden. Meer dan 80 recepten. ISBN 978-90-388-0436-1, 288 pagina’s, € 24,95. Amsterdam: Nijgh & van Ditmar 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.