Palimpsest

Onderzoek naar de Islam

Speurtocht naar de bronnen van de Islam leidt tot opmerkelijke resultaten en een mogelijke herbezinning op de oorsprong van een wereldgodsdienst. 

Sinds de aanslagen van 9/11 kleeft er aan de Islam een reputatie van bloed en moord. Terroristische aanslagen en hardvochtige executies, waarbij de meeste slachtoffers overigens vallen onder de eigen geloofsgenoten, doen velen zich afvragen waar dit vandaan komt. Waarop gaan groeperingen als de Taliban, Al Qaida, IS, de Salafisten, Hezbollah, Hamas en Boko Haram van uit zodat zij overgaan tot hun afschuwelijke praktijken? Baseren zij zich terecht op de Koran, de Shariah en allerhande fatwa’s?
Wetenschappelijk onderzoek naar de bronnen van hun godsdienst wordt door de Islamitische geestelijkheid afgewezen. Zeker rond het ontstaan van de Koran zijn er echter talloze vragen. In elk geval intrigeert het feit dat in de Koran talloze Bijbelfragmenten zijn terug te vinden. Daarnaast geeft de aanvankelijke mondelinge overlevering van de Koran aanleiding tot allerlei interpretaties en daarmee verschillende geloofsopvattingen. Het lijkt erop dat onderzoek heel wat religieuze ruzies zouden kunnen beslechten.

Het zal niemand verwonderen dat tegen de stroom in er toch wetenschappers zijn die de onderste steen boven willen krijgen.

Dr. Filiz Kara van de Universiteit van Leiden doet elke zomer onderzoek naar oude geschriften in het Aramese taalgebied. Aramees is de taal die Jezus sprak en gebruikt werd tot de tijd waarin de Islam ontstond en het Arabisch als nieuwe taal ingang vond.

De onderzoeker bezoekt het klooster van Mor Gabriel in Turkije. Daar krijgt ze een boek uit de zesde eeuw in handen. Ze neemt het mee naar Leiden en doet een schokkende ontdekking. Het boekje handelt over betrekkelijk alledaagse zaken, maar tot haar verbijstering gaat daaronder de tekst van de oudst bekende versie van de Koran schuil. Deze tekst is weliswaar weggekrast, maar blijkt met ultraviolet licht weer zichtbaar te maken. Zo’n hergebruikt oud document heet een palimpsest (Grieks παλίμψηστος).

De ontdekking van Kara heeft enorme repercussies en leidt tot een uiterst spannende jacht op de waarheid rond het ontstaan van de Islam. Westerse onderzoekers proberen DNA van Mohammed in handen te krijgen, terwijl zowel Saudische geestelijken als ook IS-terroristen alles in het werk stellen de wetenschappers het zwijgen op te leggen.

Auteur

Jack van Weimar woonde jaren in islamitische landen en heeft grote kennis van hun religie en de cultuur. Hij schreef dit heikele boek onder pseudoniem. Alle personen zijn fictief, maar de  genoemde plaatsen en feiten zijn dat beslist niet.

Dit is een opzienbarend boek. In een huiveringwekkend verhaal wordt de waarheid rond het ontstaan van de Islam uiteengezet. Maar zal dit de gelovigen overtuigen en de onderlinge geschillen doen verdwijnen?

De crux is uiteindelijk niet het gelijk hebben, maar het gelijk krijgen. Het heeft immers ook eeuwen geduurd voordat in de Christelijke wereld de godsdienstoorlogen verleden tijd waren.

Spannend en intrigerend.

Jack van Weimar – PalimpsestDe geheime oorsprong van de Islam. ISBN 978-90-903-0929-3, 310 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Gabriel Publicaties 2018.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Religie. Bookmark de permalink.