Preta

Mechelse moorden

In vrij korte tijd krijgt hoofdinspecteur Rani Diaz te maken met een drietal moorden. Bovendien speelt er een akkefietje in haar team wat de nodige aandacht van haar vraagt.

Op weg naar huis wordt de zeventienjarige Sammy op wrede wijze vermoord. Als Rani begint met het onderzoek komt één van haar medewerkers, Bert Simons, niet opdagen. Zijn vriendin, het voormalige teamlid Ann Carol, is doodongerust. Als Simons uiteindelijk opduikt kan hij zijn afwezigheid niet plausibel verklaren, zeker niet aan zijn lief. Zij zet hem de deur uit. Omdat beide geliefden haar zeer ter harte gaan neemt Rani, naast haar ‘gewone’ werk op zich om precies uit te zoeken wat Simons is overkomen.
En dan wordt Lux Nilsson op gruwelijke wijze vermoord, een studente die op het laatste moment invalt voor een vriendin als ‘oppas’ voor een oude vrouw. Heeft haar gewelddadige ex-vriend ermee te maken of is er sprake van persoonsverwisseling?

Tegelijkertijd kampt Piet Raeps, oprichter en leider van de ultrarechtse partij Recht voor de Raap (R.V.R.) niet alleen met forse tegenstand van militante allochtonen, maar ook met de grote ego’s en ambities van leden van de Inner Circle van zijn partij. Is hij zijn leven nog zeker?

Auteur

De voormalige vroedvrouw voor Artsen zonder Grenzen Sterre Carron (pseudoniem, 1957) debuteerde na haar terugkeer uit Afrika in België in 2013 met de thriller Mara. Sindsdien schreef ze in rap tempo tien boeken waarin de kordate, maar best gevoelige Rani Diaz en haar team met succes de misdaad bestrijden. Alle boeken hebben een titel van één woord. Ze zijn prima ‘los’ te lezen, maar ze smaken wel naar meer. Carron beschikt in Vlaanderen over een groot aantal trouwe fans en verdient beslist meer aandacht in Nederland.

Dit keer is Rani minder nukkig dan in sommige vorige boeken. Alleen heeft ze wel een paar flinke aanvaringen met haar leidinggevende, Commissaris Van Damme, die haar uiteindelijk toch bijna haar zin geeft. Ook met haar nieuwe, zelfbewuste medewerker Chris lijkt het in het begin te botsen. Het helpt zeker dat Rani’s privésituatie dit keer stabiel is en dat ze zichzelf dwingt om een tijd bij te slapen als ze denkt dat ze slaap nodig heeft. Zo komt ze deze keer vrij relaxt over, ondanks het feit dat ze hard werkt. Ze geniet van een goede maaltijd met haar gezin of met haar team. Ze rookt evenwel nog steeds (de auteur ook?).

Als inderdaad Piet Raeps eveneens het leven laat is het de vraag of we hier met een seriemoordenaar of met drie verschillende zaken te maken hebben.

Het onderzoek komt in een stroomversnelling en verschillende mensen die met de slachtoffers te maken hebben worden gesproken en/of verhoord, waardoor mogelijke verdachten kunnen worden geëlimineerd. Heeft de merkwaardige escapade van Simons trouwens ook nog wat met één van de moorden te maken? Ann Carol kan er niet om lachen.

Het zou zonde zijn verder nog iets weg te geven en daarmee de lezers wat van hun plezier te ontnemen. Want al lezend dender je met dit boek als in een rollercoaster naar het onverwachte, maar beslist geloofwaardige slot.

Op naar deel elf.

Sterre Carron – Preta. ISBN 978-94-9293-405-5, 370 pagina’s, € 19,95. Antwerpen: Witsand Uitgevers 2018.

Dit boek is tevens besproken op 11 juni 2018 tijdens het programma Zomeravond op MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.