De buitenstaander

Het heelal kent geen einde

Een honkbalcoach wordt beschuldigd van verkrachting en moord. De politie heeft overtuigende bewijzen. De coach heeft een goed alibi, maar dat wordt genegeerd.

De bewijzen dat coach Terry Maitland een elfjarige honkballertje heeft verkracht en vermoord zijn heel concreet: veel forensisch materiaal en ooggetuigen die hem hebben gezien in de buurt van de plaats waar het delict plaatsvond. Coach T, zoals de populaire Mailand werd genoemd, zegt zelf dat hij op het tijdstip van het misdrijf aanwezig was bij een congres in een andere stad. Hij was daar met collega’s die kunnen bevestigen dat hij steeds aanwezig was. Hij komt ook voor op filmbeelden. Hoe kan dit? Het alibi wordt onderzocht en de speurders stuiten op verrassende feiten. Is er een dubbelganger of is er een geestverschijning (een buitenstaander) aan het werk?

Auteur

Stephen King (1947) is een Amerikaans schrijver in de genres horror, fantasy, science fiction en thrillers. Zijn boeken zijn wereldwijd bestsellers en veel daarvan werden ook verfilmd. De bekendste is De Shining. Andere bekende bestsellers zijn De Donkere Toren en de Mr. Mercedes-trilogie. In de laatste boeken is Holly Gibney de speurster, ook in dit boek treffen we haar weer aan.

Arrestatie en voorgeleiding

Justitie was trots op de snelle opsporing van de dader van de gruwelijke moord op het jonge honkballertje Frankie Peterson. De officier van justitie Bill Samuels wilde optimale aandacht. Daarom werd coach T gearresteerd in het honkbalstadion tijdens een wedstrijd waarbij 1500 toeschouwers aanwezig waren. Het nieuws van de arrestatie verspreidde zich snel via de sociale media door het klote-internet, het klote-Facebook en het klote getwitter. Er was grote opschudding bij het huis van de Maidlands. De politie doorzocht het huis en nam alle computers mee. Televisieploegen stonden voor de deur. Toen coach T werd voorgeleid bij het gerechtsgebouw heerste daar door alle publiciteit een enorme chaos. Opnieuw veel televisieploegen en een woedende menigte die bereid was Terry te lynchen. Er was te weinig politie aanwezig. Daardoor kreeg de vader van het slachtoffer de kans coach T  dood te schieten. De schrijver brengt deze massahysterie heel duidelijk en indrukwekkend in beeld.

Op zoek naar de waarheid

De lezer heeft na al dit onrecht behoefte aan gerechtigheid. Het grootste gedeelte van deze thriller bestaat dan ook uit nader onderzocht naar het alibi van Terry. Ook stuit men op een gelijksoortige zaak die eerder plaatsvond: het verkrachten en vermoorden van een kind en de schuld leggen bij een onschuldige.

De speurders

Eén van de sterke kanten van dit boek is de beschrijving van de hoofdpersonen: de geschorste rechercheur Ralph Anderson en zijn partner, privédetective Holly Gibney. Ralph voelt zich als politieman schuldig over de gang van zaken rondom Maitland en wil dit goedmaken door zelf het alibi beter te onderzoeken. Medeonderzoeker Holly is bescheiden en verlegen, maar ze ontwikkelt zich tot een zelfverzekerde en zeer vindingrijke detective. Het is altijd mooi om als lezer een karakterontwikkeling mee te maken. Ook bij Ralph zien we een duidelijke ontwikkeling. Hij is zeer sceptisch tegenover het bovennatuurlijke, maar dankzij feitelijke verschijnselen moet hij zijn rationele mening aanpassen. Wat hen beiden verder tot echte mensen maakt is de informatie over hun privé-leven. Vooral het huwelijk van Ralph wordt ontroerend beschreven.

Het heelal kent geen einde

In deze roman wordt de lezer geconfronteerd met bovennatuurlijke verschijnselen. In een fantasyroman accepteer je dat. De schrijver doet echter zijn best om de verschijningen van een geestesachtige figuur zo te beschrijven dat het echt lijkt. Deze figuur laat aantoonbare sporen na. Molly accepteert dit direct, maar Ralph heeft meer tijd nodig. Een gezegde van Molly is: Het heelal kent geen einde. Daarmee bedoelt ze dat de mens moet aanvaarden dat niet alles verklaarbaar is.

Dit boek is een heel bijzondere thriller. Weliswaar is het boek erg dik, maar bijna nooit wordt het saai. Veel details zijn soms remmend, maar het verhaal wordt er wel geloofwaardiger door.

Eén van de betere fantasy en horror thrillers.

Stephen KingDe buitenstaander. Vertaald uit het Engels (The Outsider) door Annemarie Lodewijk. ISBN 978-90-443-5289-4, 592 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: The House of Books 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fantasy. Bookmark de permalink.