Het negende gebod

Rehabilitatie voor Maria Magdalena?

Op basis van onbekende oude bronnen wordt gewerkt aan een internationale speelfilm waarin onder meer de verkettering van Maria Magdalena in de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak wordt gesteld. Dit moet echter in het diepste geheim gebeuren, want machtige Roomse reactionairen schuwen geen enkel middel om deze ‘blasfemie’ te stoppen.

Een tot nog toe onbekend geschrift van de Romeinse gouverneur Plinius de Jongere wordt op een onderhandse veiling aangeboden aan drie vooraanstaande musea. Anthony Mulligan, conservator van het befaamde British Museum, laat zich intussen adviseren door een Nederlands expert. Wanneer plotseling het aanbod wordt ingetrokken voelt Mulligan, oud-officier van de SAS, aan zijn water dat er iets mis is.
Esther van Baerle, theoloog en historicus, werkt als scenarist bij het opnemen van een internationale speelfilm. Plotseling krijgt ze een dringend verzoek om naar Cannes te komen, want er zijn plannen voor een nieuw geheim filmproject met een megabudget. In deze film moet de ware rol van Maria Magdalena worden getoond, die in het verleden zo veel mogelijk door de officiële kerk was uitgegumd. Als Esther haar leermeester, bovengenoemde expert, voor advies opzoekt blijkt deze vermoord. Een extra reden voor haar om zich met hart en ziel in het project te storten.

Binnen ultra-Roomse kringen, zoals de Congregatie voor de Geloofsleer (de huidige naam van de gevreesde Inquisitie) heerst grote afschuw en verontrusting. Misschien kan publicatie van de geschriften van Plinius worden voorkomen door ze aan te schaffen. En een speelfilm moet coûte que coûte worden tegengegaan. Een en ander moet wel zo gebeuren dat het Vaticaan er nooit mee geassocieerd kan worden. Gewerkt wordt daarom via het Legioen van Christus, een zelfstandig opererende reactionaire en dubieuze organisatie.

Auteur

Eindredacteur en scenarioschrijver Chris Houtman debuteerde onlangs met de ijzersterke thriller Akte van berouw. Intrige en verraad in het hart van het Vatikaan. Hij gaf daarmee zijn visitekaartje als schrijver af. Het boek kwam op de shortlist voor de Gouden Strop 2018. Ook uit deze tweede thriller blijkt de fenomenale kennis die deze voormalige theologiestudent paraat heeft van de Rooms-Katholieke Kerk en van verschillende onderdelen daarvan. Daarbij komt dat volgens de auteur 99% van wat hij schrijft waar is. Ik heb alleen wat namen veranderd, maar niet die al bekend zijn van de controverses waarover al is geschreven natuurlijk, dat is geschiedenis of journalistiek. De titel wijst op het eeuwenlang stelselmatig overtreden binnen de kerk van het negende gebod Gij zult geen valse getuigenis afleggen.

Het is zonde, om in de sfeer van het boek te blijven doodzonde, om in een recensie van een zo goede thriller te veel weg te geven. Dat doe ik dan ook niet en volsta met het noemen van een selectie uit het grote aantal bijzonder interessante zaken die op knappe wijze in het ingenieuze plot zijn verwerkt.

– Petrus zou helemaal nooit in Rome zijn geweest.

–  De felle controverses tussen de verschillende vroegchristelijke stromingen, waarbij uiteindelijk de vrouwonvriendelijke aanhangers van Petrus en Paulus boven kwamen drijven. Sommigen verraadden zelfs hun tegenstanders aan de wereldlijke overheid, de Romeinen, en lieten ze door hen executeren.

–  Het ‘uitpoetsen’ van de rol van Maria Magdalena en het tot op heden vasthouden aan de ondergeschikte positie van vrouwen binnen de kerk.

–  De vervolging door de Inquisitie van de ‘ketterse’ Katharen, een religieuze beweging tijdens de 12e en 13e eeuw in Frankrijk.

De echte thrillerliefhebber komt overigens niets tekort en kan haar of zijn hart ophalen aan allerlei ingrediënten zoals chantage, gemene aanslagen en spannende achtervolgingen. Tegenwoordig is het heel normaal dat je getraceerd kunt worden via je mobieltje. Dat is echter tegen te gaan en je kunt je tegenstander op het verkeerde been zetten door dat mobieltje ergens strategisch te plaatsen waar je niet (meer) bent en te werken met een groot aantal prepaid toestellen.

De lezer wordt meegenomen in het kat- en muisspel tussen Esther, Mulligan en de mensen achter de film enerzijds en de fanatieke aanhangers van het Legioen anderzijds die geen middel schuwen om de productie te dwarsbomen. Zitten zij achter de moord op de expert? En lukt het om het document uit de openbaarheid te houden?

Het blijft verschrikkelijk spannend tot de onverwachte, maar zeker geloofwaardige ontknoping.

Een knap geschreven pageturner van jewelste.

Chris Houtman – Het negende gebod. ISBN 978-90-452-1568-6, 397 pagina’s, € 17,99. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2018.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Cultuur, Detective / Thriller, Geschiedenis, Rooms-Katholieke kerk. Bookmark de permalink.