Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over

Thomas Berg is niet klein te krijgen

Wraak, liefde en haat eisen zes mensenlevens.

Het zit Thomas Berg niet mee. De Leuvense hoofdinspecteur – Vlaming met Morse-trekjes – is op een korte wandeling door de stad aangereden door een auto. Gewaarschuwd door het geluid van de motor kon hij opzij springen, maar hij was er niet zonder kleerscheuren afgekomen. De autospiegel had zijn onderarm geraakt en deze was op akelige wijze bij de elleboog gebroken. Als Thomas van zijn vriend en collega Jan Zeebos hoort dat de chauffeur hem, volgens ooggetuigen, expres heeft aangereden, gaan de alarmbellen rinkelen. Is er iemand die het op hem voorzien zou kunnen hebben? Tenslotte helpt hij uit hoofde van zijn beroep regelmatig mensen het cachot in, zou een van hen na het uitzitten van zijn straf wraak op hem willen nemen? Hij is vast van plan achter de dader te komen. Maar zijn toch niet geringe ongerief wordt ernstig overschaduwd. Want enige dagen later wordt een bevriend echtpaar van Thomas vermoord. De man en de vrouw zitten naast elkaar vastgebonden op hun stoelen, beiden hebben een plastic zak over hun hoofd en zijn gestikt. De vrouw is bovendien gemarteld. In hun appartement treft de politie een cijfer aan waarmee naar Thomas wordt verwezen. Maar: Thomas moet werkloos blijven toezien en mag zich niet met het onderzoek bemoeien omdat de slachtoffers vrienden zijn. En dat niet alleen, de moordenaar lijkt erop uit te zijn de schuld bij Thomas in de schoenen te schuiven en doet dat op zo’n overtuigende wijze dat zelfs de politie twijfelt. Thomas Berg verbijt zich, vindt dat zijn collega’s fout worden aangestuurd, maar moet zich overal buiten houden. Daar zit de intelligente politieman dan: thuis met ziekteverlof, door de baas verdacht van moord, zijn goede vriendin, de violiste Rebecca, is op tournee, en hij zit werkloos te tobben terwijl de ware moordenaar vrij rondloopt.

Reden genoeg voor frustratie. Maar het wordt nog erger. Want er wordt een tweede, Thomas dierbaar, echtpaar vermoord. Op dezelfde wijze. En opnieuw vond de moordenaar het nodig een cijfersignaal achter te laten. Thomas is ervan overtuigd dat die cijfers ergens op wijzen. Hij wil meer informatie. Maar zijn collega’s krijgen van de baas van het bureau een stevig slot op de mond, een verdict waaraan zij zich strak, zij het met moeite houden. Tot een van hen toch iets loslaat en Berg op een idee brengt. De moorden zouden kunnen wijzen op een onverkwikkelijke affaire uit zijn eigen verleden en op zijn relatie met Rebecca. Zou zij ook gevaar lopen? Zijn Thomas’ andere vrienden nog wel veilig? Of is de moordenaar zo wreed dat hij ze stelselmatig wil vermoorden om op die manier Thomas te treffen?

Auteur

Jo Claes (1955) is docent Nederlands en Engels. Hij schreef succesvolle boeken over mythologie, iconografie en hagiografie. In 2008 schiep hij Thomas Berg, de Leuvense hoofdinspecteur. De karakteristieke speurder figureert inmiddels in twaalf misdaadromans, die allemaal prima ‘los’ te lezen zijn. De schrijver ontving daarvoor tweemaal de Hercule Poirot Publieksprijs en won in 1215 De Gouden Strop.

De inspecteur besluit – verbod van de baas of niet – zelf achter de moordenaar aan te gaan. Maar als zelfs de componist Joseph Haydn opduikt in het raadsel, zet deze de operaliefhebber Thomas Berg toch weer voor een raadsel. Want hij had een mooie theorie bedacht, maar daar past de muziek weer niet in.

Jo Claes verstrengelt prachtig zijn diverse specialismen in zijn misdaadromans. Daardoor ontstaan er erudiete verhalen die poëzie herbergen waar doden vallen, beeldhouwkunst combineren met slachtoffers en rekenkundige bespiegelingen onderdeel maken van een klassieke theorie die het  complot verhult. Dat maakt zijn fraai geschreven misdaadromans tot een feest om te lezen.

Uw recensent geeft gaarne toe enigszins ‘verslaafd’ te zijn geraakt aan de Berg-verhalen. Er zijn maar weinig misdaadschrijvers die erin slagen de spanning tot het allerlaatst erin te houden, die geen gebruik maken van teleurstellende toevalligheden, maar langzaam maar zeker de flinterdunne lijn langslopen tot de eindstreep van de finale. En – ook dat is Morse – nooit platvloers.

Op naar deel dertien graag!

Jo Claes – Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over. ISBN 978-90-8924-615-8, 432 pagina’s, €21,99, Antwerpen: Houtekiet 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.