Vrouw of vos

Hoeveel vrouw is Silvia nog als zij vos is?

Liefdesverhaal met tragische ondertoon.

Richard en Silvia Tebrick lopen als pasgetrouwd stel over hun landgoed. Als zij jagers horen en van het pad afgaan trekt Silvia haar hand terug en blijft achter. Even later hoort Richard een schreeuw en kijkt om. Waar eerder Silvia stond, staat nu een kleine, felrode vos. Het dier kijkt hem smekend aan, met Silvia’s ogen. Zij smeekt haar man zichtbaar om medelijden, kwispelt om te laten zien dat zij het echt is, dat zij Silvia is, zijn vrouw. Tranen wellen op in haar vossenogen en Ricard krijgt medelijden. Hij kust het dier, tilt haar op en neemt haar mee naar huis. Hij ontslaat zijn personeel en besluit dat niemand van deze wonderbaarlijke transformatie mag weten. Hij zal zelf voor Silvia zorgen. Maar zo eenvoudig is dat niet. De oude Nanny die zijn vrouw van kind af aan verzorgd heeft keert terug naar het landgoed. Ook zij herkent in de vos meteen haar arme schat en besluit Richard te helpen. Alles zal goedkomen.

Maar zo eenvoudig is het niet. Silvia heeft in den beginne nog wel alle trekken van een vrouw die per ongeluk in een vos veranderd is, maar als de tijd verstrijkt verandert zij steeds meer in een vos met vrouwentrekjes en later lijkt zij zelfs regelmatig te vergeten dat zij ooit Richards vrouw Silvia was. Ze verlangt naar een leven in het bos, gaat zelfs op zoek naar een mannetjesvos. Ze graaft een tunnel en ontsnapt.

Auteur

David ‘Bunny’ Garnett ((1892-1981) was schrijver, publicist, boekhandelaar, boer, herder en lid van de Britse Bloomsbury Group. Op zijn 22ste debuteerde hij met dit boek, dat internationaal beschouwd werd als een sensatie. Na zijn debuut heeft hij nooit meer een boek geschreven dat even succesrijk was, maar hij speelde een belangrijke rol in het Londense literaire leven.

Richard is ten prooi aan verwarring. Hij houdt zielsveel van Silvia, maar is de vos Silvia nog wel? En is hij door de eed van het huwelijk inderdaad tot de dood gebonden aan deze vos of vrouw? Telt de huwelijksbelofte ook als zijn kleine vos zo duidelijk overspel pleegt dat zij hem zelfs op een gegeven moment trots mee naar het bos neemt om hem in de vossenburcht vijf kleine, pasgeboren vosjes te laten zien? Hoe moet hij zelf zijn liefde kwijt als hij niet meer als man erkend wordt? Maar toch, hij houdt van haar. Ze is en blijft toch Silvia. Of niet?

Deze sublieme kleine roman is een prachtig liefdesverhaal. Liefde, waarin humor, tragiek, verwarring en overspel een ware parabel zijn voor het huwelijk tussen mensen. Soms is de een de ander vreemd, soms is het geven en nemen, maar altijd is daar de herinnering aan een grote liefde die alles goedmaakt.

De auteur werd overigens door zijn eerste vrouw Ray – zij maakte de houtsnedes voor dit boek – op het idee voor dit verhaal gebracht. Toen zij in het bos wandelden omdat Bunny (Davids roepnaam) haar jonge vosjes wilde laten zien troffen zij de dieren niet. Hij grapte ‘De enige kans die ik nu nog heb op het zien van een vos, is als jij er spontaan in verandert.’ De blikseminslag voor het boek!

Het boekverkoperspanel van DWDD benoemde deze sprookjesroman vol vreugde en verdriet tot ‘boek van de maand’ in maart 2018. Het is een boek dat lezers tot uiterste oordelen brengt: van ‘absurd en al te merkwaardig’ tot ‘schitterend, vertederend en humoristisch’. Uw recensent behoort tot de laatste groep. Het oordeel is u.

David Garnett – Vrouw of vos. Vertaald uit het Engels (Lady into Fox) door Irwan Droog. ISBN 978-90-5936-785-2, 143 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cossee 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.