King Coke

Mondiaal drugsterrorisme

Dealer klimt op tot drugsbaron. Kan hij koning van de internationale narcoticahandel worden?

Mick van Dijk zit voor zijn eindexamen. Hij lijkt de hele wereld aan te kunnen en voelt zich happy in zijn vertrouwde vriendenkring: Dave, Dirk, Red Loes en Liesbeth.

Dat was 1988. Dave haalt een vel papertrips LSD bij de lokale dealers Peet en Rayke, twee Russische broers, anonieme leveranciers van fatale drugs. Inderdaad fataal, want de vrienden raken zo van de wereld dat Liesbeth het niet overleeft.

Mick, die zijn vader al vanaf zijn twaalfde moet missen en een losgeslagen leven leidt, laat zich verder meesleuren in de wereld van de drugs. Hij zal in Utrecht gaan studeren, maar als dealer van Peet en Rayke worden hem in de domstad gouden bergen beloofd. Na een narcoticacarrière van zeven jaar wordt in 1995 een levensbedreigende aanslag op Mick gepleegd.

Mick van Dijk is handig en erg sociaal vaardig. De studie in Utrecht wordt niets, maar de handel in verdovende middelen lijkt op zijn lijf geschreven. Hij trekt langzamerhand de aandacht van grote drugsbazen. De eerste stap is het beheren van zorgvuldig gecamoufleerde wietplantages in afgelegen boerderijen. Al gauw heeft Mick in de gaten dat niemand te vertrouwen is en iedereen probeert wijzer te worden ten koste van anderen. De afrekeningscultuur die gemakkelijk overslaat naar marteling en moord lijkt daarbij onvermijdelijk.

Dat wordt Mick in elk geval hardhandig aan zijn verstand gebracht als hij naar Thailand reist om daar transporten te regelen. Daar heersen ware drugskoningen die honderden medewerkers en hun gezinnen met bloedende knoet onder de duim houden. Wie niet meewerkt wordt genadeloos getrakteerd op onbeschrijfelijke tortuur alvorens geëxecuteerd te worden.

Mick raakt zo verstrikt in het web van de nietsontziende narcoticahandel, dat hij gechanteerd wordt ook vanuit Colombia transporten te regelen. Rivaliteit met andere handelaren zorgt voor fikse problemen en doet Mick in Bogotá in de beruchte gevangenis La Modelo belanden. Behalve zwaar lichamelijk ongemak, is dit misschien wel de meest onveilige plek ter wereld.

Hij wordt slachtoffer van een aanslag. Als een glimmend mes zijn lichaam binnen glijdt vraagt Mick zich in alle gemoede af hoe hij ooit in deze gore klerezooi is terechtgekomen.

Auteur

Dannis Kramers (1974) is journalist en documentairemaker. Beroepshalve heeft hij veel buitengewone ervaringen opgedaan die hij in deze debuutroman verwerkte.

Het boek speelt zich vooral af in de twee grote productiegebieden van de drugs: Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. De roman begint direct met een beschrijving van het verblijf van Mick in een Colombiaanse gevangenis waarna één lange flashback volgt.

Hoewel het natuurlijk niet erg aannemelijk is dat een Nederlandse jongen opklimt tot de statuur van Pablo Escobar of een El Chapo. Dit is een onderhoudende beschrijving van een weinig aanlokkelijke carrière.

De flow van deze thriller is in elk geval gezonder dan een trip.

Dannis Kramers – King Coke. ISBN 978-94-016-0648-6, 423 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Xander Uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.