Lockdown

Terreur verjaart niet

In de hectiek van islamterreur raakt een journalist opgefokt. Een oud trauma komt naar boven.

‘België terroristenparadijs’ kopt de ene krant. ‘Jihadi-jungle’ staat op de voorpagina van de andere. Men vreest aanslagen, dus Brussel gaat volledig op slot. Er zijn overal controles en wegversperringen. Het maatschappelijk leven in het centrum komt tot stilstand.

Chris Kooi is journalist. Hij zit een minister achter de vodden. Deze is betrapt op herenliefde in één van de regeringslimousines. Chris heeft beelden en wil in een interview de minister klem zetten. Zijn hoofdredacteur zit hem ondertussen achter de vodden de huidige crisis in Brussel te verslaan.

Chris Kooi woont samen met Caroline. Ooit had hij een relatie met haar oudere zus Cathérine. Zij was zijn ware liefde. Dertig jaar geleden botsten ze met haar auto onfortuinlijk tegen een massieve muur. Cath was op slag dood, hij zat achter het stuur en overleefde. Chris hield er een flink geheugenverlies aan over. Dertig jaar pillen slikken heeft geen verlichting gebracht. Zijn geheugen bleef volledig in beton gegoten.

Dan ontvangt Chris brieven die hij ooit schreef aan Cath. Hoe kan dit? Leeft Cath? Chris is volledig in verwarring. Hij graaft in zijn geheugen. In zijn hoofd spookt zijn schooltijd. Samen met Mick en Peter waren ze drie boezemvrienden. Ze hadden toch samen dat lijk in het bos gevonden? Die zwerver waarover zoveel heisa was?

Na het overlijden van Mick wordt hun vriendschap nog hechter. Helaas worden beide verliefd op Cath. Het meisje is seksueel erg actief. Ze wil graag alle grote lullen van de school afwerken. De jongens gaan ervan uit dat ze dat doet om haar vader te pesten. Zowel Chris als Peter worden door Cath afgezogen.

Deze ondernemende dame blijkt overigens ook nog een revolver de hebben gepikt. Een wapen van haar vader die bij de politie is. Ze wil met Chris Russische roulette spelen en deze  laat zich overhalen.

Tenslotte neemt Cath de beide vrienden mee naar haar slaapkamer. Vaardig ontkleedt ze de beide jongens. Beurtelings mogen Chris en Peter hun klasgenote in bezit nemen.

Chris kan het zich allemaal nog prima herinneren, maar hoe het kwam dat hij uiteindelijk samen met Cath tegen die muur aanreed? Daarvan herinnert hij zich niets. De merkwaardige brieven die hij van Cath na dertig jaar krijgt teruggestuurd, dwingen hem echter tot een vertwijfelde zoektocht naar wat er ooit gebeurd is.

De auteur

W.A. Dehairs is journalist, danser en leraar en misschien nog wel meer. Dat geeft hij niet prijs. Het is misschien niet eens zeker dat hij een Vlaamse schrijver is. Wel is hij de auteur van deze psychologische misdaadthriller waarin criminele jeugdervaringen zich plotseling in het heden doen gelden wanneer islamitische terreur Brussel treft.

Deze thriller met zijn vele flashbacks en een soms flippende patiënt als hoofdpersoon heeft een eigengereid plot en verdient dus ook eigengereide lezers.

 

 

W.A. Dehairs – Lockdown. ISBN 978-94-014-4639-6, 272 pagina’s, € 19,99. Tielt (B): Uitgeverij Lannoo 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.