Intrigo italiano

Afrekening in Bologna

Gedesavoueerde politieman wordt opgedragen mysterieuze moorden op te lossen.

Het is bijna 1954. Italië bevindt zich in de naweeën van het fascisme. Geheime diensten rekenen af met de Camicie Nere, de beruchte fascistoïde Zwarthemden. Maar ook de nieuwe tijd dient zich aan. Er is een zwarte zangeres die prachtig jazz zingt, er is een niet afgestudeerde arts die er een abortuspraktijk op na houdt en er loopt een apotheker rond die op recept drugs verstrekt. En er wordt ook gemoord.

Het lichaam van een vrouw hangt naakt over de rand van een bad. Met een donkere bos haar die als een medusakop bewegingloos op het schuimende badwater drijft. Het gaat om Stefania Cresca, 31 jaar. Ze is twee maanden weduwe sinds haar man professor Mario Cresca samen met zijn kleinzoon omkwam bij een auto-ongeluk.

Commissaris De Luca, die gedegradeerd is tot ingegnere (ingenieur), krijgt de twijfelachtige eer om de moord op Stefania op te lossen. Hij krijgt een jonge assistent toegewezen. Het is Giannino aan wie hij erg moet wennen. En helemaal vertrouwen doet hij hem eigenlijk ook niet.

Bij zijn onderzoek komt De Luca er snel achter dat het auto-ongeluk van Cresca geen ongeluk was maar moord. Er lijkt een huurmoordenaar in het spel te zijn. Wie hem tegenkomt vergeet deze killer nooit meer. Hij heeft namelijk een mismaakt, scheefgezakt gezicht.

In theater-bioscoop Modernissimo speelt de Alma Mater Dixie Jazz Band. De Luca en Giannino komen luisteren, want ze willen de saxofonist spreken. Hij is in het gewone leven apotheker en heeft vlak voor de moord op Stefania verschillende telefoongesprekken met haar gevoerd.

De Luca wordt echter getroffen door de buitengewoon aantrekkelijke zangeres. Vooral valt hem haar donkere huid op. Niet zwart maar donker genoeg om niet wit te zijn. ‘Zwartkopje’, zegt Giannino. De vroegere Zwarthemd De Luca wordt stapel verliefd op Zwartkopje die samen met de partizanen vocht.

De auteur

Carlo Lucarelli (1960) is journalist en regisseur. Ook schrijft hij filmscenario’s en thrillers. Dit is de vierde misdaadroman waarin commissaris De Luca de hoofdrol speelt.

Het blijft niet bij de moord op Stefania en haar echtgenoot. Terwijl De Luca intimiteit zoekt bij Zwartkopje, wordt de ene na de andere getuige van de moorden omgebracht. Het wordt steeds duidelijker dat De Luca speelbal is van een smerig politiek spel. Het lijkt op een huiveringwekkende vertoning die in een film van Fellini niet zou misstaan.

Deze thriller valt op door de wijze waarop de schrijver in staat is op lichtvoetige wijze horror te toveren.

Een Italiaanse misdaadroman met stijl.

Carlo LucarelliIntrigo Italiano. Vertaald uit het Italiaans (Intrigo italiano. Il ritorno del commissario De Luca) door Carolien Steenbergen. ISBN 978-90-76270-975, 243 pagina’s, € 18,90. Amsterdam: Uitgeverij Serena Libri 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.