De zomer dat alles anders werd

Oorlog en vrede, liefde en verdriet

Oude foto’s wijzen de weg in het leven.

Camille Adams, een jonge weduwe met een dochter, Julie van 14, verdient haar brood met het reconstrueren van oude, bijna vergane foto’s. Ooit was ze zelf fotograaf, nu schept ze er veel voldoening in beelden te laten herrijzen die voor anderen van groot emotioneel of historisch belang zijn. Op een dag krijgt zij van professor Malcolm Finnerolle (Finn) een rolletje toegestuurd met oorlogsmateriaal. Aan haar de taak de mensen op de film tot leven te wekken. Maar helaas, het loopt mis. Camille wordt door het ziekenhuis gebeld dat Julie een ongeval heeft gehad, laat alles uit haar handen vallen en vertrekt. Het lichtgevoelige materiaal is daarmee bedorven.

Voor hoogleraar Finn waren de foto’s belangrijk. Zij zouden hem de vader laten zien die tijdens de oorlog is overleden, de vader die hij nooit gekend heeft. Woedend gaat hij naar Camille om verhaal te halen. Het loopt anders: ze vallen als een blok voor elkaar.

Camilles vader, opgegroeid in Frankrijk, is ernstig ziek. Hij krijgt een doos met historisch materiaal vanuit zijn geboorteplaats Bellerive toegestuurd. Nu hij aan het eind van zijn leven staat, vraagt hij Camille en Julie om met hem naar Frankrijk te reizen. Hij wil meer te weten komen over zijn verleden. Hij is in de oorlog geboren, zijn vader was collaborateur en is na de oorlog gefusilleerd. Maar Henry Palmer (voorheen Henri Palomar) wil toch terug. Zijn verleden roept hem, ondanks de gruwelijke oorlogsgebeurtenissen. Ook twijfelt hij. Zijn moeder zat in het verzet. Stilletjes hoopt hij: is hij wel het kind van deze oorlogsmisdadiger? Of had zijn moeder wellicht een liefdesrelatie met een ander dan de man wiens officiële naam hij kreeg? En dan is er nog een oude vriendschap die trekt… Henry wil niet sterven voor hij de Tweede Wereldoorlog en famille heeft ontrafeld. Camille en Julie reizen mee.

Auteur

Susan Wiggs (1958) heeft met de wereldwijde verkoop van ruim 20 miljoen boeken een grote schare bewonderende lezers opgebouwd. Ze ontving al jong een Award Best Novel. Ze schrijft weliswaar echte feel good boeken, maar ze geeft haar lezers geen hapklare brokken. Aan ieder boek ligt een extra verhaal ten grondslag, zoals in deze roman de rol die de fotografie in levens kan spelen.

Finn lijkt weliswaar van het toneel verdwenen, maar de jonge knappe hoogleraar heeft zijn hart aan Camille verloren en blijft hardnekkig pogingen doen haar te ontmoeten. En zowaar, hij werkt in Frankrijk, niet ver van het adres waar Henry, Camille en Julie logeren. Als dit trio, op zoek naar het oorlogsverleden van de vermeende vader van Henry, op historische documenten en foto’s stuit, moeten zij voor de ontrafeling van het geheim wel de hulp inroepen van de innemende professor.

Het loopt goed af, inderdaad. Vriendschappen worden hernieuwd, de puberende ongelukkige Julie wordt een zingende tiener en de liefde tussen Camille en Finn bloeit definitief op.

Maar toch is dit boek geen ‘makkie’. De treurige geschiedenis van de collaborerende vader en de moeder in het verzet wordt zo verteld dat het verhaal ook waargebeurd zou kunnen zijn. Niet ieder oorlogsverhaal hoeft te berusten op historische gegevens. Prima dat ook een ‘lichter’ boek zo’n  onderwerp goed kan verbeelden.

Susan WiggsDe zomer dat alles anders werd. Vertaald uit het Engels (Map of the Heart) door Erica Disco. ISBN 978-94-027-0087-9, 414 pagina’s, €15,00. Amsterdam: HarperCollins 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Chicklit, Geschiedenis, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.