Het Darwin Dilemma

Religieuze hulptroepen slaan toe

Wanneer archeologie het Bijbelverhaal ondermijnt en het wetenschappers lukt uit dode materie leven te maken, grijpen gelovigen in.

Professor Enquist is antropoloog in Londen. Hij zoekt naar bewijzen dat er meer dan10.000 jaar geleden een superieure cultuur leefde. Vincent Albright, televisiemaker van National Geographic, neemt contact op met de hoogleraar voor een uitzending. Enquist hoopt in de Piramide van Gizeh bij Caïro aanwijzingen te vinden voor zijn theorie. Hij is er namelijk van overtuigd dat deze piramide veel ouder is dan tot dusverre wordt aangenomen.

Het onderzoek van Enquist is omstreden. Wanneer hij het bewijs zou leveren komt het hele scheppingsverhaal uit de Bijbel op de helling te staan. In Genesis wordt er immers vanuit gegaan dat de God de wereld minder dan 10.000 jaar geleden heeft geschapen.

Enquist laat zich door niets van de wijs brengen en reist met een team naar Caïro. Vincent mag mee om een reportage te maken als met een robotcamera nieuwe gangen in de piramide worden verkend. Hij wil het onderzoek live uitzenden.

Michelle Rousseau werkt voor het televisiekanaal France 2. Samen met haar directeur David Girard maken ze jacht op een primeur. In Parijs aan de Sorbonne lijkt het gelukt te zijn om vanuit dode DNA en eiwitten levende cellen te produceren en zo nieuw leven te creëren. ‘Wanneer dit lukt, gaat de mensheid op de stoel van God zitten’, zo formuleert Michelle. Nicolas Moreau, de leider van het onderzoek, beaamt dit.

Mocht Moreau er inderdaad in zijn geslaagd uit dode materie leven te maken dan is dit de kerk bepaald niet welgevallig. Er zullen zeker ‘gelovigen’ zijn die alles in het werk willen stellen deze vinding teniet te doen.

Wanneer Rousseau Nicolas Moreau een interview wil afnemen blijkt de wetenschapper om onverklaarbare wijze verdwenen. Bovendien zijn de kunstmatig gecreëerde levende cellen uit een kluis gestolen. Door toeval komt Michelle de ontvoerde Moreau op het spoor.

Auteur

Zo geheimzinnig als de kerk haar tentakels uitstrekt om zowel het onderzoek van Mark Enquist als ook de experimenten van de verdwenen Nicolas Moreau te verstoren, zo is ook de identiteit van de schrijver Han Thomas in mysterie gehuld. Is het wellicht een pseudoniem voor Hans van Driel die ooit manager was bij een organisatie die samenwerkt met de Nederlandse Boekverkopersbond? Werd het boek wellicht al in 2011 uitgegeven in een kleine oplage die niet werd opgemerkt? Het is ons niet duidelijk.

In elk geval is dit boek een zinderende roman die zich moeiteloos meet met de boeken van Dan Brown. Deze Nederlandse thriller munt uit door strak volgehouden spanning. Daarbij valt op dat we gelukkig niet worden geconfronteerd met James Bond-achtige geestelijken die onder hun soutanes rokende revolvers verbergen, maar wel met fanatieke en soms verwarde gelovigen die hun leven veil hebben om nietsontziende aanslagen te beramen op wetenschappers.

Achtervolgingen, aanslagen, kidnapping, verminking en moord zijn ingrediënten waarvan men volop kan genieten. De twee verhaallijnen van enerzijds de zoektocht naar de levende cellen en anderzijds het onderzoek in de piramide komen zonder krampachtigheid samen in een huiveringwekkend slot.

Een thriller die niet gemist mag worden.

Han Thomas – Het Darwin Dilemma. ISBN 978-90-542-9500-6, 482 pagina’s, € 19,99. Schoorl: Uitgeverij Conserve 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Religie. Bookmark de permalink.