Laatste vrienden

Eén nacht van liefde

Derde deel van het Old-Filth-drieluik. Deel één ging voornamelijk over Edward Feathers (bijnaam Old Filth). Deel twee besprak het leven van Edwards echtgenote Betty. In dit deel wordt het leven van Terry Veneering besproken.

De roman begint met de begrafenis van Sir Edward Feathers. Zijn vrouw en zijn buurman Sir Terry Veneering zijn al overleden. De begrafenis wordt druk bezocht, onder andere door Susan, weduwe van een collega rechter en Fiscal Smith, een oud collega. Hij logeert bij Susan. De logeerpartij is heel vermakelijk beschreven.

Het grootste deel van de roman bestaat echter uit de levensbeschrijving van Terry, zoon van een kolenhandelaar. Hij ontwikkelt zich tot een topadvocaat. In dit deel wordt het ook duidelijk dat de liefdesnacht die Betty Feathers doorbracht met Terry Veneering voor beiden uniek was. Ze konden daar hun hele leven op teren. Terry met zijn aan alcohol verslaafde vrouw en Betty met haar aseksuele echtgenoot.

Auteur

Jane Gardam (1928). Ze is een Engelse schrijfster. Haar oeuvre omvat meer dan dertig boeken, romans, verhalen en kinderboeken. Ze werd herhaaldelijk bekroond voor haar werk.

Jeugd

Terry is de zoon van Florrie, een struise vrouw, die kolen bezorgt. Zijn vader was een voormalige Russische circusartiest die door een val verlamd was geraakt en de hele dag op bed lag. Terry sprak Russisch met hem. Oorspronkelijk heette Terry Venetski, later werd dat om commerciële redenen Veneering. Terry deed het heel goed op school. Doordat hij steeds de goede mensen ontmoette die zijn talenten herkenden kan hij naar goede scholen gaan.

De roman is geen volledige levensbeschrijving. We lezen niets over Terry’s universitaire studie en zijn succesvolle carrière. Hij gaat als advocaat naar het Verre Oosten, waar hij trouwt met een beeldschone en heel rijke Chinese vrouw. Daar ontmoet hij ook Edward Feathers die in de advocatuur zijn grootste rivaal wordt. Ook is er de korte liefdesaffaire van Terry en Edwards vrouw.

Edward en Terry

Ooit waren ze grote vijanden van elkaar. Bij toeval wonen ze na hun pensioen naast elkaar in het dorpje Dorset. Ze negeren elkaar, maar als Betty is overleden gaan ze elkaar opzoeken. Ze schaken samen en drinken whysky. Edward weet niets van het overspel van zijn vrouw. Hij vond het wel vreemd dat Betty geen kwaad woord wilde horen over Veneering. Ze voeren diepgaande gesprekken. Terry vertelt over zijn huwelijk met Elsie. Edward had medelijden met Terry die te weinig liefde van haar kreeg. Hij denkt: hij had meer nodig dan Elsie kon geven. Hij had Betty nodig. En Betty was van mij.

Opbouw

De trilogie gaat steeds over dezelfde personen: Edward, Betty en Terry. Bepaalde gebeurtenissen komen soms terug, maar dan door de ogen van een ander. De opbouw is fragmentarisch en vaak hebben de verhalen lacunes. Deze worden later toegevoegd. Na het lezen van deel drie is de legpuzzel als het ware compleet. Het maakt het lezen soms verwarrend, maar het maakt ook dat je door blijft lezen. De stijl is heel prettig en lichtvoetig. Zelden is er sprake van grote drama’s. Steeds is er ook de humor en de ironie.

Ook dit derde deel leest weer als een trein.

Jane Gardam – Laatste vrienden. Vertaald uit het Engels (Last Friends) door Gerda Baardman en Kitty Pouwels. ISBN 978-90-5936-731-9, 221 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Uitgeverij Cossee 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Fictie. Bookmark de permalink.