Het verdriet van Wilhelmina

Intriges rond de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië

Geheim agent Arnie Springer moet voorkomen dat telegram in verkeerde handen komt.

Na de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog werd Nederland onverwacht geconfronteerd door de afhankelijkheidsstrijd in het toenmalige Nederlands-Indië van Soekarno en diens aanhangers. In eerste instantie wilde men hier niet van weten en werd door middel van ‘politionele acties’ ernaar gestreefd het Nederlands gezag in de kolonie te herstellen. Nederland kwam internationaal steeds meer in een isolement en zag zich uiteindelijk gedwongen de soevereiniteit aan de jonge republiek over te dragen. Velen verzetten zich hier al dan niet openlijk tegen en er was zelfs sprake van plannen van onder meer oud-premier Gerbrandy om een staatsgreep te plegen om de kolonie voor Nederland te behouden. Tegen deze achtergrond speelt dit boek, een combinatie van waargebeurde feiten en de fantasie van de schrijver.

Auteur

Tomas Ross (1944), pseudoniem van Willem Pieter Hoogendoorn is een populaire Nederlandse misdaadauteur, die met verve het genre faction, een combinatie van fictie en realiteit beoefent. Hij heeft meer dan 60 thrillers op zijn naam en schreef daarnaast nog een aantal scenario’s voor televisieseries en verschillende kinder- en jeugdboeken. Hij werd drie keer bekroond met de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman.

Dit boek is het derde en laatste deel van de zogenaamde Indië-trilogie. Het is een overigens goed ‘los’ te lezen vervolg op Van de doden niets dan goeds en De onderkoning van Indië. De hoofdpersoon is de ‘indo’ (Javaanse moeder, Nederlandse vader), geheim agent en jazzmusicus Arnie Springer  die in het jappenkamp vreselijke dingen heeft meegemaakt.

Wilhelmina

Tijdens haar verblijf in Londen gedurende de Tweede Wereldoorlog wordt Koningin Wilhelmina door de Britse premier Winston Churchill en Prins Bernhard onder verschrikkelijke druk gezet om een onmenselijk en geheim besluit te nemen, waarvan ze later nog nachten wakker ligt. Een en ander heeft als consequentie dat een marineschip tot zinken wordt gebracht door een ‘eigen’ vliegtuig. Alle opvarenden lijken verdronken.

Na de oorlog blijkt er een telegram te bestaan met de inhoud van dit besluit. Wie heeft dit? Nederlanders, maar ook Amerikanen, Britten, Indonesische nationalisten en communisten zijn er naar op jacht. Arnie Springer, die eigenlijk niet meer naar Indië terug wil, wordt gevraagd naar Batavia / Djakarta te gaan om ervoor te zorgen dat het telegram niet in verkeerde handen komt. En dat geldt ook voor de enige overlevende van de scheepsramp, die plotseling opduikt.

Laat het maar aan Ross over om niet alleen de Indische sfeer prachtig te tekenen, maar ook de adembenemende jacht op het telegram en de overlevende. Historische figuren als Generaal Spoor en kapitein Westerling krijgen moeiteloos een rol in het geheel. In korte hoofdstukken  wordt speeds het perspectief van één van de belangrijkste personages met de lezer gedeeld en tegelijkertijd het verhaal voortgezet. Tot de zinderende ontknoping.

Weer een knappe en spannende Ross.

Tomas Ross – Het verdriet van Wilhelmina. ISBN 978-90-234-8475-2, 400 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Cargo 2018.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Geschiedenis, Indonesië. Bookmark de permalink.