Enter

Falend beschermingsprogramma

Moeder en dochter werden ernstig bedreigd. Ze kregen een andere identiteit en begonnen een heel nieuw leven. Na dertien jaar worden ze plotseling geconfronteerd met hun verleden.

Samen met haar vijftienjarige dochter Charlie leidt de Amerikaanse Tyler Ann Young dertien jaar lang een rustig bestaan in Amsterdam. Ogenschijnlijk, want Tyler is elke dag op haar qui-vive. Ze zit samen met Charlie, die daarvan niet op de hoogte is, in een beschermingsprogramma. Toen Danny, haar ex, terecht stond wegens moord, mishandeling en mensenhandel was zij getuige á charge. Danny was lid van een Armeense bende en Tyler zou na het proces haar leven niet meer zeker zijn. Na in verschillende safe houses in de Verenigde Staten ondergebracht te zijn geweest werd besloten Tyler en de kleine Charlie een nieuw bestaan te geven in Amsterdam. Als Charlie ouder wordt vertelt moeder dat haar vader heel lang geleden bij een brand om het leven is gekomen.

Dan komen er plotseling alarmerende signalen dat verdachte personen belangstelling tonen voor beide vrouwen. De organisatie die de bescherming regelt stuurt als voorzorg rechercheurs naar Amsterdam. Zou de identiteit van Tyler en Charlie zijn gelekt? Komt haar ex wraak nemen?

Moeder Tyler heeft achter een schilderij een geheime kluis met daarin allerlei documenten en waardepapieren die in geval van nood kunnen worden gebruikt om te vluchten. Ze weet niet dat haar puberdochter weet heeft van de kluis en bovendien erin geslaagd is de code stiekem af te kijken. Het meisje heeft inmiddels de inhoud van de kluis bekeken en is er vast van overtuigd dat haar vader nog leeft. Ze gaat via internet op zoek.

Na een speurtocht meent Charlie een bekende van haar vader te hebben gevonden. Deze is bereid haar eventueel in Londen te ontmoeten en informatie over hem te geven. Daarvoor doet zich een goede gelegenheid voor. Charlie gaat namelijk met school op werkweek naar Londen. Samen met haar vriendje Marc beraamt ze een plan de contactpersoon te treffen. Ze kan niet wachten.

Auteur

Willem Asman (1959) studeerde Nederlands en rechten. Van 2008 tot 2012 was hij voorzitter van het GNM, het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en de Stichting Gouden Strop. Deze thriller is het eerste deel van een trilogie over de geheime organisatie Rebound. Dit commerciële bedrijf is een (dure) uitkomst voor iedereen die zich een nieuwe identiteit wil aanmeten. Deel twee Error is inmiddels ook al uitgekomen en deel drie Exit verschijnt binnenkort.

Enter is een afgeronde misdaadroman. De lezer wordt ingewijd in een web van dubbellevens en aanvankelijk ondoorzichtige gebeurtenissen waarbij een reeks pittige acties de spanning er goed inhouden. Vooral het gegeven dat zowel moeder Tyler als dochter Charlie voortdurend pijnlijk verrast worden door vrienden die vijanden blijken of omgekeerd, levert lekkere suspense.

Het doortastende optreden van moeder en dochter tegen alle criminele stromen in levert een onderhoudende thriller die naar meer doet smaken.

Willem AsmanRebound 1 Enter. ISBN 978-90-263-3851-9, 343 pagina’s,  € 19,99. Amsterdam: Ambo|Anthos 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.