Met Nits op reis

Een klein kunstwerk

Verhalen over plekken op de wereld waar liedjes over werden geschreven en meer.

Wie ook maar enigszins thuis is in de wereld van de Nederlandse popmuziek kent de band The Nits (later zonder ‘The’). Wat begint in het voorkamertje bij de opa van oprichter Henk Hofstede mondt uiteindelijk uit in een omvangrijk en veelzijdig oeuvre.

In het begin zijn er enkele hitnoteringen, zoals Tutti Ragazzi en In The Dutch Mountains. Echter, dit soort succes wordt zeldzamer naarmate de groep haar repertoire verbreedt en verdiept. Het leidt tot werk dat meer geschikt is voor fijnproevers. Of zoals Hofstede het zelf zegt: Wij rijden langs de rand, in een wat moeilijker marktsegment.

Het kunstzinnige geluid wordt niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten opgemerkt. Zo staan Hofstede en kornuiten in juni 1982 voor vijf avonden in het voorprogramma van Marianne Faithfull in de Olympia en wordt de groep door de Franse pers omarmd.

Les Inrocks!

En plots haalden we de Franse Rolling Stone en Les Inrocks! Dat laatste blad, met een enorm afzetgebied en evenveel middelen, werd gemaakt door echte liefhebbers, freaks. Ze onderbraken een interview voor snel, tsjak-tsjak, wat foto’s buiten. Daar stond je dan, in prachtig zwart-wit, tussen Leonard Cohen en Nick Cave. Soms vroeg ik aan Richard wat hij nu precies bedoelde in zijn stuk, voor mij was het haast onleesbaar want in te moeilijk Frans.”

Ook in andere landen blijken liefhebbers te zijn. Zo gaat de reis bijvoorbeeld naar Moskou, de stad waar in die dagen nog nooit een Nederlandse band is geweest. Het is in die vele buitenlandse oorden, waar uitzichten uit hotelkamers, ontmoetingen met vreemden en simpele voorwerpen zorgen voor inspiratie. Heel veel inspiratie, zo blijkt.

In Tartu kocht ik ook dat dominospel met die fel rood en geel gestipte lieveheersbeestjes, de hoes van dA dA dA.

Het boek is meer dan een reisverslag. Zo vertelt Hofstede ook over het creatieve proces. Want inspiratie opdoen is één, maar het vertalen naar zang en muziek is twee. Volgens Hofstede voor een deel ongrijpbaar, moeilijk in woorden te vatten.

Een chaos van beelden wordt, na onderzoekend schuiven met flarden tekst en muziek, uiteindelijk een wonderbaarlijk, ordelijk in mekaar gepast geheel. Het is steeds een interessant proces, maar hoe het werkt, weet ik niet.”

Al met al is dit samen met de Belgische radiomaker Pierre De Decker geschreven boek een klein kunstwerk. Ontstaan nadat Hofstede bij VRT Radio 1 een aantal verhalen kwam vertellen rond plekken op de wereld waar hij liedjes schreef. Het leverde een bundel op die in eerste instantie de indruk kan wekken op willekeurige wijze te zijn samengesteld, omdat een duidelijke structuur ontbreekt. Echter, dit onvoorspelbare past bij Nits en leverde hen tot nu toe veel waardering op. De liefhebber zal het daarom niet deren.

Lada

Zij nog vermeld dat naast het feit dat het boek op een mooie, kunstzinnige wijze is vormgegeven, het ook hilarische verhalen bevat. Zo lezen we over het afslaan van een aanbod van niemand minder dan Leonard Cohen, een ontmoeting met Lionel Richie en dat Hofstede het nummer J.O.S. Days inzong op een wel heel vreemde plek: in een Lada die buiten de opnamelocatie stond.

De band musiceerde samen binnen, en ik zat in die auto, met een koptelefoon, microfoon en mondharmonica. ‘Nou ja, kan wel’, besloten we na beluistering.
‘Oh! Da’s een fijne opname’, beseften we later.

Alles bij elkaar typisch Nits: net even anders en daardoor aantrekkelijk.

Henk Hofstede – Met Nits op reis opgeschreven door Pierre De Decker. ISBN 978-90-8092144-3, 283 pagina’s, € 24,95. Westerlo (B): Kdx BoOks! 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Muziek. Bookmark de permalink.