Het sneeuwmeisje

Wie zoek raakt, wil gevonden worden

‘Kindvinder’ vindt ook zichzelf weer terug.

Als de vijfjarige Madison Culver met haar ouders naar het bos gaat om in de sneeuw de allermooiste kerstboom te vinden, loopt zij per ongeluk ver van haar ouders vandaan. Vanaf dat moment lijkt ze van de aardbodem verdwenen. Zoektochten leveren niets op. Maar hoewel de vrees gerechtvaardigd lijkt dat het meisje door de kou bevangen en overleden is, houden haar ouders hoop. Als ze, drie jaar na Madisons verdwijnen, horen van Naomi, de kindvinder, roepen ze haar hulp in. Naomi belooft te gaan zoeken.

Naomi heeft in tien jaar tijd al dertig vermiste, en opgegeven kinderen gevonden, levend of dood. Maar in het laatste geval biedt ze zekerheid, ook dan is haar zoektocht zinvol. Het geheim van waaruit ze werkt: ooit was ze zelf een verdwenen kind en ze weet hoe een wanhopig kind handelt; een kind dat zoek is en gevonden wil worden. Daarom kruipt ze in de denkwereld van het vermiste kind en als dat nog leeft, voelt ze zich daardoor begeleid.

In het bos, in een sneeuwgrot woont ‘Sneeuwmeisje’. Ze woont er al jaren bij de dove Mr. B. Deze houdt haar gevangen in een grot. Maar in de loop der tijd weet Sneeuwmeisje zijn genegenheid en liefde te winnen. Mr. B. realiseert zich dat er naar het kind gezocht wordt. Maar als hij op zoekacties stuit, sluit hij het meisje weer in de grot op. Toch weet Madison hem te misleiden. Het er der knoopt ze aan bomen – op kinderhoogte – kleine gekleurde woldraadjes vast, die ze uit haar trui trekt. En Naomi, natuurlijk, die ziet ze. Want lang geleden, toen Naomi zelf een verdwenen kind was, wilde ze immers ook vluchten van waar ze werd vastgehouden? Waarom weet ze niet meer, maar soms heeft ze daar vage nachtmerries over en dan holt ze doodsbang weg van het akelige dat haar is overkomen.

Auteur

Rene Denfeld is onderzoeksjournalist. Zij ontving verschillende prijzen. Ze werkt met terdoodveroordeelden. Ze vangt pleegkinderen op en woont samen met drie geadopteerde kinderen in Portland, Oregon.

Het sneeuwmeisje herinnert zich kleine stukjes van haar verleden. Ze schept een veilig hoekje in haar grot, dat doopt ze ‘Mam’. Ze weet dat er een meisje was dat Madison heette. Maar ze weet ook dat Mam en Madison ver weg zijn. Ze moet zorgen dat Mr. B, haar lief vindt, dan kan ze misschien ooit ontsnappen. En daarom is ze lief voor hem, zo lief dat de man ervan opbloeit en haar graag bij zich in bed heeft. Dat is niet fijn, maar wel warm, warmer dan de grot.

Langzaam maar zeker komt Naomi dichter bij Madison en tegelijkertijd dichter bij haar eigen verleden waarvoor ze ook nog steeds op de loop is.

Dit is een buitengewoon boek. Geen thriller, maar wel uitermate spannend, fascinerend en krachtig. Als lezer leef je van minuut tot minuut mee tot de laatste verrassende ontknoping.

Een psychologische roman, geen thriller van het klassieke soort, maar door de spanning toch een soort kruising, om van A tot Z van te genieten. Prachtig!

Rene DenfeldHet sneeuwmeisje. Vertaald uit het Engels (The Child Finder) door Mieke Trouw. ISBN 978-94-027-0082-4, 253 pagina’s, €17,99. Amsterdam: HarperCollins 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.