De geluksvogel

Over wijn en Frankrijk, dus genieten geblazen

Reclameman gooit het roer om. Hij gaat met veel succes in Frankrijk wijn verbouwen. De ultieme wijn kan hij echter niet achterhalen.

Harold Wechter begrijpt opeens dat het leven meer te bieden heeft dan zakelijk scoren. Hij gooit het roer radicaal om, gaat in Frankrijk wonen en koopt daar een wijngaard. Hij pakt alles wetenschappelijk aan en weet in korte tijd de kwaliteit van ‘zijn’ wijn aanzienlijk te verbeteren. Harold heeft het goed naar zijn zin en wil niet meer terug naar Nederland. Dat kost hem wel zijn relatie met Fiona, maar brengt hem ook een nieuwe vriend, zijn buurman, de authentieke wijnboer Régis, een man met een groot hart.

Auteur

Wijnboer, televisiemaker en schrijver Ilja Gort (1951) heeft inmiddels een aardig aantal boeken op zijn naam staan waarin het goede leven een belangrijke rol speelt. Van zijn humor moet je houden. Zo beschrijft hij een omvangrijke Duitse campinggast: Régis keek haar aan. In gedachten gaf hij haar een naam: de Mount Meat. De Vleesberg. Niemand is er ooit in geslaagd haar flanken te beklimmen. Het levensgevaarlijke ravijn tussen haar benen, in de volksmond de Dodemanskloof, telt al vele slachtoffers. Wie niet zit met het feit dat het bovenstaande allesbehalve politiek correct is kan veel plezier aan het werk van Gort beleven. Zeker als men ook nog levensgenieter is.

Harold helpt Régis met het verkopen van zijn wijn en ontdekt daarbij dat een deel van de oogst van superieure kwaliteit is. Het valt echter moeilijk te achterhalen van welk deel van de wijngaard die bijzondere druiven vandaan komen. Intussen komt hij op het idee om Régis een primitieve Camping à la Ferme te laten opzetten, waar bijvoorbeeld de vakantiegangers naast elkaar op een plank hun behoefte doen en tegelijk samen een praatje kunnen maken.

Na enkele kinderziektes, die soms tot bizarre en/of hilarische taferelen leiden, trekt de camping zo veel gasten dat hij aan zijn eigen succes ten onder dreigt te gaan. Er vinden zelfs duurbetaalde teambuilding activiteiten van grote bedrijven plaats. Een en ander blijft niet onopgemerkt door de Franse fiscus en er dreigt een faillissement.

Harold doet er alles aan een en ander in goede banen te leiden en hij blijft tegelijkertijd zoeken waar het superieure deel van de druiven van Régis vandaan komt.

De lezer zou graag de prachtig neergezette figuur van Régis in de armen willen sluiten. Een vrolijk boek waar je trek en vooral dorst van krijgt.

Ilja Gort – De geluksvogel. ISBN 978-90-827015-4-8, 245 pagina’s, € 10,00. Amsterdam: Slurp Publishers 2018.

Dit boek werd tevens besproken in het programma Puur Cultuur van 28 maart 2018 op MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken, Fictie. Bookmark de permalink.