De mol

Sabotage bij televisieprogramma

Er begint een nieuwe serie van het programma De Mol, de Vlaamse versie. De tien deelnemers en de televisieploeg gaan naar de Auvergne voor de opnames. Al op de eerste avond wordt een deelneemster ontvoerd. De ontvoerder wil geen losgeld. Wel manipuleert hij het programma. Wat is zijn motief?

De Mol is een televisieprogramma waarin tien deelnemers allerlei opdrachten moeten uitvoeren. Eén van hen is de mol. Hij doet gewoon mee. De deelnemers moeten uiteindelijk  raden wie de mol is. Wie slecht presteert wordt naar huis gestuurd.

Op de eerste dag van de opnames voor De Mol krijgt één van de deelneemsters, Mary-Ann, een briefje van de mol. Hij wil haar ’s nachts in het geheim ontmoeten. Hij belooft haar van alles. Ze wordt die nacht door een man opgehaald en naar een huis gebracht. De mol is daar niet. Mary-Ann gelooft dat het allemaal bij het spel hoort, maar ze is ontvoerd door iemand die buiten de organisatie staat. De ontvoerder meldt zich bij de redactie met de boodschap Jullie doen wat ik zeg. Anders gaat Mary-Ann eraan. Duidelijk? Koen, de ontvoerder bepaalt alles van het spel.

Auteur

Bart Debbaut is een Vlaamse thrillerschrijver. Hij is bekend door de thrillerreeks rond twee Leuvense speurders. Bekende titels van hem zijn Relekwie en Sodoku. De Mol is zijn tiende boek. Debbaut heeft zelf als kandidaat meegedaan aan De Mol.

Het boek bestaat uit 48 korte hoofdstukken die als titel de naam van een personage dragen. Sommige gaan over de kandidaten. Deze komen persoonlijk aan het woord. Vaak komt Mary-Ann aan het woord. Ook de redactie, de mol of de ontvoerder hebben hun eigen hoofdstukken. In de stukken van de kandidaten gaat het over het spel, over de verdwijningen, maar vooral over de vraag wie de mol is. Belangrijk is ook de eliminatie waarbij bekend gemaakt wordt wie naar huis moet.

De redactieleden hebben contact met de ontvoerder. Ze moeten tegelijkertijd het spel laten doorgaan, dat geeft veel spanning. De deelnemers weten niets van de ontvoering. De redactie spreekt ook met de mol, zo komt de lezer vrij snel te weten wie de mol is. Heftig zijn ook de gedeeltes waarin Koen in gesprek is met de redactie. De ontvoerde Mary-Ann wordt steeds opgesloten, maar de sfeer blijft goed. Koen slaagt erin haar te laten geloven dat het allemaal bij het spel hoort. Een beetje ongeloofwaardig.

Dit originele boek is geschreven in een vlotte stijl. De verschillende perspectieven zorgen voor afwisseling. De spanning wordt goed vastgehouden en aan het eind is er een spannende climax en zijn alle vragen beantwoord. Voor een thriller is er verrassend weinig geweld.

Een vriendelijke, maar toch spannende thriller.

Bart DebbautDe Mol. ISBN 978-94-014-5009-6, 285 pagina’s, € 22,50. Tielt (B): Lannoo 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.