Van de wereld

Fatale drift

Hulpverlener gaat los in het weekend. Hij verliest zich in seks en komt zichzelf beroepshalve tegen.

 Altijd hetzelfde liedje: gedachteloos hadden man & vrouw nageslacht op de wereld gedropt en vervolgens waren ze zich rot geschrokken toen er ineens een krijsend, poepend en spartelend diertje aandacht en zorg eiste. En dan moest de Dienst Rampenbestrijding binnen de kortste keren in actie komen om de gemoederen te kalmeren en puin te ruimen. Het was eigenlijk van de zotte dat hij zich met deze zwijnerij inliet.

Daan Vos is een zeer gewaardeerde medewerker van het KID (Kinder Interventie Departement). Als bestrijder van kinderverwaarlozing is hij een nog maar 29 jaar jonge idealist die hoopt met zijn werk de wereld wat plezieriger te maken. Maar daar moet dan voor hem zelf wel wat tegenover staan. Dat zijn de weekenden. Na elke hectische werkweek scoort hij via een datingsite telkenmale  een sappige meid met een gespannen velletje, pittige borstjes en een uitnodigende kont of kut.

Vaak al bij het eerste treffen in een kroeg kunnen de lusten toeslaan: Ze zoog zijn tong haast uit zijn strot, liet hem na een paar seconden ontsnappen en krulde haar lippen toen opnieuw en opnieuw rond de lap vlees, met zoveel geweld dat het leek of ze volledig uitgedroogd was en al het aanwezige vocht aan dat met slijmvlies onttrokken lichaamsdeel probeerde te onttrekken. Tussendoor wervelde haar tong door zijn mondholte, een piranha die in een vissersbootje is geslingerd en stuiptrekkend zijn dood tegemoet gaat. De afwisseling van zuigende lippen en fliklakkende tong ging gepaard met harde plofgeluidjes en hoge fluittonen.

Auteur

Peter Drehmanns (1960), auteur van onder meer Vaderval, in 2016 winnaar van de Halewijnprijs, is naast literair criticus, schrijver en dichter. In dit boek schrijft hij met een flamboyante overvloed aan soms onverwachte adjectieven (…een wellustig krakend pianoconcert van Mozart…) de hoofdpersoon Daan Vos naar zijn noodlot. Iets wat de onfortuinlijke welzijnswerker nu juist zo hartstochtelijk tracht te vermijden. Bij het telkens zoeken naar scabreuze lost-weekend-geintjes laat hij zich op zeker moment verleiden tot een fout contact. Het zal zijn nauwkeurig bewaakte grens tussen werk en privé doen versplinteren.

Een groots moment is een tenniswedstrijd tussen Daan en zijn vriend Frank. Als een thriller wordt deze match rally na rally en smash na smash beschreven. Buitengewoon knap hoe het de auteur lukt om deze noodlottige match gedurende twaalf pagina’s tot leven te brengen zonder een moment van herhaling of verveling en zonder dat de lezer deskundig hoeft te zijn. De onverwachte ontknoping van deze wedstrijd werkt als katalysator voor de dramatische afloop van de roman.

Het uitbundige taalgebruik, de fraaie plot en het realistische verhaal maken dit alles tot een aanstekelijk boek.

Peter DrehmannsVan de wereld ISBN 978-94-6068-379-4, 283 pagina’s, € 19,99. Baarn: Uitgerij Marmer 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.