Een dikke tien van Meester Mark

De mooiste kinderlogica

Hoe noem je een man van wie de vrouw dood is?

Antwoorden volgens drie leerlingen: ‘Een vrijgezel’, ‘een maagd’, ‘een psychopaat’. Kijk aan, het is maar dat we even weten hoe kinderen daarover denken. Zoals ze ook een opmerkelijke beschrijving geven op de vraag wat een ‘dominee’ is: een pizza. En wat is een box? Een babygevangenis. En wat vindt u van de kerstwens van deze leerling? ‘Pies on urt’. Was dat maar waar!

U zou het kunnen raden, maar we vertellen u toch maar wie u en ons vergast op deze smakelijk, vertederende, vrolijke en mooie uitingen van kinderlogica. Het is Meester Mark,  de schoolmeester die al jaren geleden zo gegrepen werd door de prachtige uitspraken van zijn leerlingen dat hij besloot er meer mee te doen. Hij vroeg voor dit boek de ouders van leerlingen de ‘parels van thuis’ met hem te delen en daaruit ontstond zijn vijfde boek. Allemaal boekjes om te hebben, allemaal boekjes om te geven, zeker als u een leerkracht in de vriendenkring hebt.

U krijgt nog een paar kindercadeautjes. Eerst de vraag, dan het mooie antwoord dat volgens de officiële regels wellicht niet goed was, maar waarvoor Meester Mark (en veel leerkrachten met hem) niet anders dan een dikke tien konden geven. Waarom moesten de mammoetjagers uitkijken bij wat ze deden? Antwoord: Zo’n mammoet stamte je zo in de puree. Zo is het maar net. En hoe kun je als juf boos worden als er een papieren vliegtuigje vanuit de klas op je bureau belandt waarop in keurig omkringelde letters staat geschreven: Je bent zo leuk!

Auteur

Mark van der Werf (1976) maakte zijn na loopbaan in de journalistiek een overstap naar het onderwijs. Dat duurde niet lang. Over die switch schreef hij zijn debuut Meester Mark draait door. Zijn taal- en zijn onderwijskundige kwaliteiten vormden de basis voor zijn verdere werk, allemaal geënt op ervaringen met kinderen. De auteur kwam, zoals gezegd, met school- en huiscitaten. Hij verzamelde ze op onderwerp. Voor alles geldt: reken maar eens fout wat mooi is! Mooi niet!

Ik pluk nog wat fraaie citaten, in het wilde weg. Een kind schrijft op een kaart voor een juf die met pensioen gaat: Ik wens je een fijn einde van je leven. Vraag: wat is jouw moedertaal? Antwoord: Rotterdams. Vraag: lijkt een nomadenleven jou leuk? Antwoord: Nee, ik zit liever lui te gamen De volgende leerling maakt zich op het eind van het schooljaar zorgen over haar beoordeling. Ze neemt een prachtige zelfgebakken appeltaart mee naar school. Onder het pakfolie zit een briefje met een smakelijke omkooppoging. Tekst: Lieve juf Barbara. Ik hoop dat dit genoeg is om alle onvoldoendes te laten verdwijnen op mijn rapport. Groetjes, Noa. En het komt nog wel eens voor dat een kind verliefd wordt op juf of mees. Dat leidt tot bloemrijke brieven, maar leerling Ruben maakt korte metten: Eline ik ben op jou verlieft en als je niet op mij verlieft bent geef ik je een schop.

En zo kunnen we doorgaan. Op elke pagina van dit hartveroverende boekje staan mooie kindercitaten. Een dikke tien voor Meester Mark dat hij zoveel oog heeft en blijft houden voor de parels van de kindertaal. Ook dit vijfde boekje van zijn hand zorgt voor een grote glimlach.

Mark van der WerfEen dikke tien van Meester Mark. De mooiste kinderlogica. ISBN 978-94-6319-088-6, 160 pagina’s, €12,95. Schiedam: Scriptum 2018.

Dit bericht is geplaatst in Humor, Onderwijs. Bookmark de permalink.