Natuurlijk

Boekenweekessay 2018

Enthousiast en somber.

Sinds zijn indrukwekkend betoog in DWDD wordt Jan Terlouw steeds gevraagd zijn visie op de maatschappij te komen uiteenzetten. Nu heeft hij in een essay deze visie verwoord. Het gaat over de natuur,  de geschiedenis van de aarde en de mens, het energievraagstuk, het milieu en duurzaamheid. Jan Terlouw geeft grondige analyses en geeft ook de richting aan hoe de aarde behouden kan worden en welke keuzes er gemaakt moeten worden. Zijn essay begint met het uitspreken van zijn liefde voor de natuur. Hij wijst op het belang van het contact met dieren en adviseert zelfs om kippen te houden. Ook iemand in een flat kan proefjes doen om natuurverschijnselen te leren kennen.

Na dit enthousiaste verhaal komt een sombere analyse. Terlouw constateert: vervuilde oceanen,  smeltende ijskappen, afnemende biodiversiteit, steeds woestere orkanen, verdroging die hongersnoden veroorzaken, een te hoog CO-2 gehalte. Alle conclusies zijn resultaat van wetenschappelijk onderzoek. Politici negeren die onderzoeken vaak vanwege economische belangen. We vragen meer van de aarde dan deze kan leveren. Volgens Terlouw is het nog niet te laat, maar dan moet alles gericht worden op duurzaamheid en een schoner milieu. Hij acht dit zeker mogelijk, maar de politieke wil moet er ook zijn.

Een zeer belangrijk essay en een richtlijn voor de politiek.

Jan Terlouw – Natuurlijk. ISBN 978-90-5065434-1, 64 pagina’s, € 3,50. Boekenweekessay. Amsterdam: CPNB 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.