De vrouw in het raam

Zicht op een catastrofe

Alleenstaande vrouw lijdt aan ernstige pleinvrees. Een dramatische gebeurtenis dwingt haar het huis te verlaten.

Anna Fox woont alleen. Ze is gescheiden van Ed. Dochtertje Olivia woont wisselend bij vader of moeder. Tien maanden geleden heeft Anna door een auto-ongeluk een trauma opgelopen. Ondanks medicatie en psychiatrische hulp durft ze al maanden haar huis niet uit. Ze lijdt aan agorafobie.

Anna is kinderpsychologe en houdt via internet praktijk aan huis. Ze krijgt niet veel bezoekers. Haar psychiater Dr. Fielding komt aan huis, evenals haar fysiotherapeute Bina. Onderhuurder David komt ook regelmatig over de vloer. En natuurlijk haar dochtertje en soms Ed, haar ex.

De laatste weken gaat het niet goed met Anna. Ze drinkt veel te veel wijn. Soms wel enkele flessen per dag. Alcohol is eigenlijk strikt verboden in combinatie met haar zware medicijnen. Ze trekt zich echter niets aan van de waarschuwingen van Dr. Fielding. Sterker, ze houdt zich ook niet aan de voorgeschreven doses pillen. Soms slaat ze over, maar liever nog neemt ze een dubbele portie. Vooral als ze dronken is.

Verder zit Anna het liefst de hele dag voor het raam en bespiedt alle overburen. Vooral het echtpaar Alistair en Jane Russel trekt haar aandacht. Ze hebben één zoon, Ethan, een slungelige opgeschoten puber van een jaar of zestien. Anna is vooral in hen geïnteresseerd omdat ze dit een typisch ‘kerngezin’ vindt. Net als zij had voor haar scheiding.

Meestal zitten Alistair, Jane en Ethan gezellig ’s avonds bij elkaar in de zitkamer. Terwijl Anna het genoeglijke gezinsleven begluurt, begint er zich op een gegeven moment een afgrijselijk drama af te spelen. Anna raakt in paniek en belt 911. Terwijl de telefoniste aankondigt dat de politie en andere hulpdiensten in aantocht zijn, overwint Anna haar enorme straatvrees en loopt via een plantsoen naar de overburen.

Auteur

A.J. Finn is het pseudoniem van een voormalig uitgever in New York. Na zijn studie was hij recensent van thrillers en redacteur bij een uitgever in Londen. Hij heeft gewerkt met auteurs als Karin Slaughter, J.K. Rowling, Robert Galbraith, Nicci French en Patricia Cornwell.

Deze psychologische thriller is een mysterie vol paranoïde wanen. Het is van meet af aan duidelijk dat er met Anna Fox van alles mis is, maar de lezer doet er goed aan niet alle pijlen op haar te richten. De overburen, de opgetrommelde politie, de onderhuurder, de psychiater en anderen ontpoppen zich soms anders dan ze zijn of maken op z’n minst merkwaardige vergissingen.

In de traditie van Hitchcocks Rear Window is deze roman een heerlijke thriller met een monstrueuze plot om de vingers bij af te likken.

A.J.Finn – De vrouw in het raam. Vertaald uit het Engels (The woman in the window) door Hien Montijn. ISBN 978-94-031-0350-1, 416 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.