Liberty

Vrolijk spionageboek

Studente gaat op zoek naar haar verdwenen ouders.

Paige Nolan is de dochter van twee dode ouders. Althans, dat vreest ze. Haar ouders reizen als wetenschapper en journalist over de wereld om dingen aan het licht te brengen die landen liever geheim willen houden. Op een dag, als ze skypen met hun dochter, ziet deze tot haar afgrijzen hoe haar vader en moeder worden overvallen, gekneveld en door Arabieren met wapens worden meegenomen. Daarna heeft ze nooit meer iets van ze gehoord. Ook de regering heeft geen idee waar ze zijn gebleven. Losgeld wordt niet gevraagd. Tenslotte realiseert Paige zich dat haar ouders waarschijnlijk dood zijn. Maar ze kan zich er niet bij neerleggen zo lang ze geen zekerheid heeft.

Paige is hyperintelligent, spreekt vijf talen, heeft de zwarte band in een aantal oosterse vechtsporten en, opgegroeid in allerlei vreemde landen, angst is haar vreemd. En dan komt de dag dat zij op de universiteitscampus benaderd wordt door Madden, een ‘best wel coole man, al is hij even fout-bruin als Trump’, die haar – vanwege haar uitzonderlijke capaciteiten – vraagt zich aan te sluiten bij de operationele inlichtingendienst R.A.I.T.H.. Ze denkt eerst dat ze in de maling wordt genomen, maar als hij omschrijft wat haar taak zal zijn gaat ze op zijn voorstel in. Ze stelt wel een voorwaarde. Als zíj aan het werk gaat voor de overheid die ‘haar ouders in de steek heeft gelaten en voor dood heeft achtergelaten’, zullen zij de zoektocht naar haar ouders moeten heropenen. Ze heeft het stellige gevoel dat zij niet dood zijn, maar gevangen gehouden worden. Dan wil zij ze terugzien ook. Om dat te bereiken zal ze bepaald niet op haar stoel kunnen blijven zitten.

Auteur

Andrea Portes debuteerde in 2007 met de novelle Hick. Daarna volgden nog een aantal novelles die stuk voor stuk bestseller werden. Dit boek begon als een driedelige serie over spionage. Momenteel werkt de auteur aan een roman in het meer serieuze literaire genre.

Paige krijgt in haar nieuwe ‘functie’ een nieuwe naam en identiteit aangemeten. Ze draagt de codenaam Liberty en is geen gewone studente meer, maar een uitwisselingsstudente. Met haar grote talenkennis maakt dat haar permanente gereis over de wereld geloofwaardig. Ze begint uitermate gemotiveerd aan haar nieuwe leven, nadat Madden haar beelden van haar ouders heeft laten zien. Hij zat in een helikopter die door de Amerikaanse overheid erop uit gestuurd werd om de gijzelaars – waaronder Paiges ouders – te bevrijden. Hun toestel werd neergeschoten. Madden was de enige van de vijf inzittenden die de ramp overleefde. De bevrijding mislukte.

Paiges karwei is naar  Moskou te gaan. Daar wordt een jongen, Sean Raynes, vastgehouden. Hij heeft  als klokkenluider pijnlijke Amerikaanse overheidsgeheimen prijsgegeven en wordt nu in Moskou vastgehouden. Lukt het Paige / Liberty om Sean heelhuids in Amerika te krijgen, dan start Amerika opnieuw met de actie om haar ouders te bevrijden. Een spannende klus die veel van haar zenuwen vergt. Het is maar goed dat humor en ironie tot haar dagelijkse uitrusting behoren.

Spanning, actie, humor en de broodnodige romantiek zorgen voor een flinke dosis  ontspannend leesplezier. Af en toe een tikje ‘nonchalant’ van toon, maar er zijn lezers genoeg die juist dat charmant vinden.

Veel plezier met deze vrolijke, avontuurlijke durfal.

Andrea Portes – LibertyHoe ik een (best wel goede) spion werd. Vertaald uit het Engels (Liberty) door Angelique Verheijen. ISBN 978-94-027-0052-7, 318 pagina’s, €15,-. Amsterdam: HarperCollins 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Humor. Bookmark de permalink.