De Krijtman

Oude misdaden worden verrekend

In een Engels provincieplaatsje worden enkele moorden gepleegd. Dertig jaar later wordt wraak genomen.

In de proloog wordt een gruwelijke gebeurtenis geschetst. Een jongen vindt in het bos het lichaam van een meisje. Haar lichaam is in stukken gehakt. Hij neemt het hoofd mee naar huis. Namen worden niet genoemd. Dit is één van de heftige gebeurtenissen die plaatsvinden in het provinciestadje Anderbury. Hoofdpersoon is Eddie, een twaalfjarige jongen die met drie jongens en een meisje een vriendenclub vormt. Ze hebben een spel: ze tekenenen krijt- poppetjes. Ze gebruiken het als geheim communicatiemiddel. Het verhaal heeft twee tijdlagen. Het verhaal van de twaalfjarigen speelt in 1986. Er is ook een verhaallijn die dertig jaar later speelt. In 1986 is veel gebeurd. In 2016 worden bij de vrienden brieven met krijtpoppetjes bezorgd. Het verleden herleeft.

Auteur

C.J. Tudor is een jonge Engelse schrijfster die met haar partner en driejarig dochtertje in Nottingham woont. Voor ze ging schrijven was ze winkelbediende, verslaggever, televisiepresentator en voice-over. Ook had ze haar eigen hondenuitlaatservice. Dit is haar eerste thriller, die in Engeland een groot succes is. Met dit boek zal ze ook de wereld veroveren, want de vertaalrechten werden aan 39 landen verkocht.

De hoofdpersoon is Eddie. Zijn moeder is arts in een abortuskliniek en zijn hippie-achtige vader is een freelance journalist. Het gezin heeft veel last van een actiegroep die fel gekant is tegen het werk van Eddie’s moeder. Ze gooien stenen door de ruiten en er wordt een pakket bezorgd met het foetus van een varken. Achter deze groep zit een dominee, waarover we in de loop van het verhaal zeer verrassende zaken te weten komen. De politie doet niets aan de overlast, waarna Eddie’s vader overweegt zelf maar maatregelen te nemen.

Dit is een zeer spannende thriller. Opvallend is dat er hier geen sprake is van gangsters, geheime agenten of politiespeurders. Het gaat over de ‘gewone’ bevolking. De schrijfster blijkt een meester te zijn in rake typeringen. En niets is wat het lijkt te zijn wat het is. Elke persoon heeft haar of zijn geheim. Er wordt dan ook veel onthuld in dit boek dat boeit van begin tot eind. Zo tussendoor staan er mooie diepzinnige uitspraken. Ze komen vooral van de leraar Halloran en van de vader van Eddie. Een gedenkwaardige uitspraak van Halloran, de Krijtman, is: Je zult oogsten wat je hebt gezaaid. Als je slechte dingen doet, zal dat uiteindelijk terugkomen en zich tegen je keren.

Meesterlijk debuut.

C.J. Tudor – De Krijtman. Uit het Engels vertaald (The Chalk Man) door Edzard Krol. ISBN 978-94-005-0905, 324 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.