Verdwenen

Valse beschuldiging

Twee kinderen worden gekidnapt tijdens politiecontrole. Moeder wordt verdacht.

Audra Kinney is in haar huwelijk gevangene van haar echtgenoot Patrick. Patrick zelf is totaal onderworpen aan de wil van zijn moeder Margaret. Patrick gijzelt Audra door haar medicijnen, alcohol en drugs te geven waar ze geen weerstand aan kan bieden. Als eerst Sean en vier jaar later Louise worden geboren doen Patrick en schoonmoeder Margaret zoveel mogelijk moeite om de kinderen van hun moeder te vervreemden.

Wanneer de kinderen tien en zes jaar oud zijn neemt Audra een ferme beslissing. Ze slaagt erin alle verslavende middelen aan kant te schuiven en vlucht met Sean en Louise naar de westkust. Daar woont een vriendin waar ze onderdak kan krijgen. Ze zal Californië echter niet bereiken. Met de Rocky Mountains in zicht worden Audra en haar kinderen staande gehouden door sheriff Whiteside.

De sheriff verstaat zich op imponerende manier met de angstige Audra. Ze is immers op de vlucht voor haar echtgenoot. Ze vreest een eventueel lange arm van de Amerikaanse jeugdzorg. De politieambtenaar vindt dat ze zich angstig en verdacht gedraagt. Hij zegt dat hij haar aan de kant heeft gezet omdat de auto te zwaar beladen zou zijn. Audra moet de achterbak van de auto openen zodat Whiteside kan inspecteren wat de auto volgens hem zo doet overhangen. Bij het doorzoeken van de bagage stuit de agent op een kleine hoeveelheid marihuana. Audra ontkent iets van de drugs af te weten, maar wordt gearresteerd.

Sheriff Whiteside belt hulpsheriff Collins om assistentie als ook voor een sleepbedrijf. Whiteside laat Audra plaatsnemen in zijn auto. De twee kinderen moeten met Collins mee om veilig te worden ondergebracht en een takelwagen sleept Audra’s auto weg. De wanhopige moeder ziet haar kinderen afgevoerd worden.

Ze belandt in een cel van het plaatselijke politiebureau. Als Audra wordt ondervraagd door de sheriff, vraagt ze smekend of ze haar kinderen kan terugzien. ‘Kinderen?’, vraagt sheriff Whiteside. Hij herhaalt: ‘Kinderen? Waar heeft u het over? Er zaten helemaal geen kinderen in de auto!’ Hij buigt zich naar voren. ‘Ik kan u beter vragen waar u uw kinderen heeft achtergelaten!’ Audra is verbijsterd dat de politieman de werkelijkheid zo verdraait. Maar ze raakt volstrekt in paniek als ze de volgende dag verdacht wordt van moord op haar kinderen.

Auteur

Dit is de eerste thriller die Stuart Neville schreef onder het pseudoniem Haylen Beck. De in Belfast wonende, maar uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige Neville is in ons land vooral bekend geworden met de enkele jaren geleden verschenen roman Het bloed kruipt.

Audra verkeert in een afschuwelijke situatie. Ze heeft geen idee waar Sean en Louise zijn heen gebracht. Sheriff Whiteside en hulpsheriff Collins blijven bij hun verhaal dat er bij aanhouding geen kinderen in de auto zaten. Korte tijd later krijgt de wanhopige moeder hulp uit onverwachte hoek. Zal ze haar kinderen ongedeerd terugvinden?

In een adembenemende race om gerechtigheid wordt de lezer meegesleurd naar de ontknoping van een monsterlijk complot.

Haylen BeckVerdwenen. Vertaald uit het Engels (Here and Gone ) door Alexandra van Raab van Canstein. ISBN 978-90-214-0786-9, 320 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Q 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.