Het huis waar de duivel woont

Vechten in de gasfabriek

In een achterstandswijk proberen inwoners het hoofd boven water te houden. Er wordt een vechttoernooi georganiseerd.

De gasfabriek wordt niet meer gebruikt. Wel de naam, want de achterstandswijk waarin de vijftien meter hoge tank staat, is er naar vernoemd.

In de Gasfabriek is sprake van verpaupering. Maar wie wil er ook wonen op de zompige grond waar onderbetaalde vrouwen van een kousenfabriek zuchten onder de bikkelharde kapitalist Dr. Zwartjes en café Hiroshima bestierd wordt door kroegbaas de Kakkerlak?
Vlakbij ligt ook het ziekenhuis van Het Allerheiligste Hart van Jezus Christus. Op zekere ochtend meldt zich daar de onnozele Cimbo. Hij heeft zijn verstand verloren toen hij bij de begrafenis van zijn moeder ten val kwam en keihard met het hoofd op de rand van de kist terecht kwam. Cimbo heeft een tas bij zich met een arm. Die heeft hij onderweg gevonden. Misschien dat iemand zonder arm het ziekenhuis is binnen gebracht. Die zit er dan wellicht om verlegen. De portier van het hospitaal stuurt hem verstoord weg.

Gelukkig zijn er positievere initiatieven. Zo wil Roby een internationaal vechttoernooi organiseren in de leegstaande gasfabriek. De plaatselijke Kroatische kampioen IJzeren Peter is favoriet. Hij is 42 jaar en stottert vanwege de vele knock-outs. Zijn tegenstander komt helemaal uit Duitsland. Het is Kurdy the Third. Wanneer sportarts Stumper de aan ernstige obesitas lijdende Koerdische vechtjas keurt, omschrijft hij diens conditie als terminaal. Roby heeft er een hele dobber aan.

Auteur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Goran Tribuson (Kroatië, 1948) behoort tot de grootste hedendaagse Kroatische schrijvers en heeft tientallen romans, kortverhalen, toneelstukken en filmscenario’s op zijn naam staan. Zijn werk bestrijkt verschillende gebieden, van fantasieliteratuur en autobiografische werken tot literaire thrillers en anthologieën.
De korte roman Het huis waar de duivel woont behoort tot de fantasieliteratuur.

Behalve door de voorbereidingen van het knoktoernooi groeit de opwinding in de wijk als in het verlaten huis van een professor een huiveringwekkende schat wordt gevonden. Daar komt nog eens bij dat Delon wegens goed gedrag vervroegd wordt vrijgelaten en terugkeert naar de pauperwijk. Delon heeft ooit veel echtgenotes verkracht en er zijn dus nogal wat rekeningen te vereffenen.

Een belangrijke rol wordt gespeeld door politieagent Karlo Mort. Als de uitbetaling daartoe uitnodigt, verruilt hij naar believen zijn officiële functie voor die van beveiliger c.q. uitsmijter. Zijn vrouw Negrita neukte ooit directeur Dr. Zwartjes voor een riante uitkeringsvergoeding en is de enige die Mort de baas is. Zij weet immers hoe fijn het voor Mort is als hij bij haar binnen gaat om zich aan het einde van de dag in de warme schoonheid van de wereld onder te dompelen.
De enige die nog roet in het eten kan gooien is de oerdomme Cimbo die badwater wil opwarmen door er een elektrisch straalkacheltje in te hangen.

Een korte roman vol opgewonden absurdisme waaraan, naarmate de bladzijden elkaar opvolgen, steeds meer vrolijkheid valt te ontlenen.

Goran Tribuson – Het huis waar de duivel woont. Vertaald uit het Kroatisch (Kuca u kojoj stanuje vrag) door Sanja Kreger. ISBN 978-94-92160-09-6, 191 pagina’s , € 18,50. Amsterdam: Uitgeverij KLIN (Kroatische Literatuur Nederland) 2016.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.