Maktub

Spirituele columns

De Braziliaanse romancier Paulo Coelho schreef ook korte beschouwingen. Deze religieuze, filosofische en levensbeschouwelijke overwegingen zijn gebundeld.

De leerling zei tegen zijn meester: ‘Ik breng de laatste tijd mijn dag grotendeels door met dingen te denken die ik niet zou moeten denken, dingen te wensen die ik niet zou moeten denken, plannen te maken die ik niet zou moeten maken.’ De meester nodigde de leerling uit voor een wandeling door het bos dicht bij zijn huis. In het bos wees hij een plant aan en vroeg de leerling wat het was. ‘Wolfkers”, zei de leerling. ‘Door van de bladeren te eten kun je doodgaan.’ ‘Door er gewoon naar te kijken niet,’ zei de meester. ‘Op dezelfde manier kunnen negatieve verlangens geen kwaad, zolang je er maar niet aan toegeeft.’

De columns van Coelho zijn geïnspireerd door oude religieuze en filosofische geschriften die de eeuwen hebben doorstaan en nog steeds bemoedigen, troosten, enthousiast maken of mensen doen verzoenen met hun lot.

Auteur

Paulo Coelho (1947) is een schrijver die zich laat inspireren door religie, filosofie en spiritualiteit. Zelfverwerkelijking is vaak een belangrijk thema waarbij personages op zoek zijn naar hun ware lotsbestemming.

…Net toen ik alle antwoorden had, veranderden ze alle vragen…

…Het lijkt wel of de vrijheid van de mens inhoudt dat hij zijn eigen vorm van slavernij kiest…

En vanzelfsprekend ontbreekt niet de belangrijkste wet ter wereld: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’ De rest is uitleg.

In dit boek zijn een groot aantal korte stukken die hij schreef in de jaren negentig bij elkaar gebracht. Een boekwerk met verzamelde columns is nooit zo geschikt om achter elkaar uit te lezen. Maar al te vaak blijkt de columnist wel heel frequent met hetzelfde bijltje te hakken. De literaire kwaliteit en de oneindige variëteit aan levensvragen is echter van dien aard dat er bij het lezen van Maktub (Arabisch voor ‘het staat geschreven’)  nauwelijks sprake is van slijtage van de inhoud. Het boek verdient daarmee beslist te ontsnappen aan het lot van de zogenaamde ‘nachtkastjes-literatuur’. Het is geen slaappil.

…Eind goed al goed. Is iets nog niet goed, dan is het omdat je nog niet aan het einde gekomen bent.

Paulo CoelhoMaktub. Vertaald uit het Portugees (Maktub) door Piet Janssen. ISBN 978-90-295-2422-3, 192 pagina’s, € 18,99. Amsterdam: De Arbeiderspers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Filosofie, Spiritualiteit. Bookmark de permalink.