Salomé

De verscheurende keuze voor een kind

Als de dood het leven beheerst.

Julia en Marc hebben een goed huwelijk. Hun geluk is compleet als zij een dochter krijgen, Salomé. Salomé is een droomkind, ze is lief, grappig, slim, mooi, alles wat ze maar kunnen bedenken. Ze biedt haar ouders zoveel geluk, het is bijna te mooi om waar te zijn. Maar dan, als het meisje zeven is, wordt ze op het zebrapad door een auto aangereden. Haar leven valt niet meer te redden. Het leven van Julia en Marc wordt verscheurd. Julia is na Salomé’s dood elke minuut van de dag met haar verloren dochter bezig, Marc klautert langzaam maar zeker uit het diepe dal van verdriet omhoog omdat hij wéét dat hij verder moet, dat Salomé niet terug zal komen als hij aan haar dood kapot gaat. Julia neemt het haar man zo kwalijk, dat ze zich van hem afkeert. Ondanks Marcs liefde, zoekt ze haar heil bij een andere man. Ze voelt zich wel schuldig daarover.

Britt was de schooljuffrouw van Salomé toen het ongeluk gebeurde. Ze heeft zich altijd voorgenomen de ouders op te zoeken, het is er nooit van gekomen. Britt zit verstrikt in een moeizame relatie met Jozef, die wel van haar houdt maar zich niet wil binden.

Auteur

Jojanneke Buschgens (1977) schrijft van jongs af aan. Ze volgt de opleiding tot leerkracht en blijft naast het lesgeven schrijven. Ook speelt ze hij een theatergezelschap waarvoor ze toneelstukken en liedteksten schrijft. Salomé is haar romandebuut.

Julia en Britt zijn beiden bezeten van een kind. In beide gevallen leidt dat tot hartverscheurende situaties waarin de twijfel toeslaat. De afloop van het geheel laat leeskost.nl graag aan de lezer.

Deze roman bevat, ondanks de grote problematiek en ondanks het lijvige formaat, eigenlijk een vrij ‘dun’ verhaal. Achterop de kaft staat exact beschreven wat de kern van de problemen is, dus deze bespreking bevat geen spoilers, maar slechts een visitekaartje van het boek.

De schrijfster verplaatst zich goed in de wereld van de twee vrouwen, maar daarmee is eigenlijk alles gezegd. Dit is een sympathiek maar (te) weinig diepgaand boek.

Jojanneke Buschgens – Salomé. ISBN 978-94-92115-50-8. 326 pagina’s, €19,95. Hoorn: Godijn Publishing 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.