Chateaukoken voor iedereen

Simpel bereiden en opeten, maar wel in stijl

Kookboek waarmee je met een minimum aan tijd en ingrediënten jezelf een kasteelheer/dame kunt wanen.

Toegegeven: het begin van het boek deed mij iets anders vermoeden: Niet te veel brood, geen vlees en als je in een restaurant zit en patat voorgezet krijgt: eerst bepalen of het geen slappe kleuterpiemeltjes zijn (in welk geval je er sowieso af moet blijven). Maar in geval van lekker: met zorg de vijf mooiste en lekkerste uit zoeken en dan alleen die vijf met aandacht en smaak opeten (en nee, niet de rest zonder aandacht en smaak opeten, maar gewoon laten liggen voor de afwasser).

Ik ben voor aandacht en smaak waar het om eten gaat. En ik weet dat groot niet altijd mooi is en veel niet altijd lekker (hoewel…). Maar toch… calorie-tellend knagen en bourgondisch schransen laat zich in mijn hoofd lastig verenigen. Okay, je hoeft niet te schransen. Bourgondisch genieten kan ook. Zelfs van niet-heel-veel. En geen vlees? Ben ik ook voor, maar de Franse bourgondische kasteel keuken heeft vegetarisme nou eenmaal niet als grootste kenmerk.

Maar het zijn zeker verstandige aanbevelingen. En vervolgens staat het vol met gezellige foto’s van knapperige stokbroodjes, worsten, schaap aan het spit en recepten voor konijn, entrecote en kwartel. Het is een niet-rigide pleidooi voor matigheid en gezond eten. Maar niet altijd. En dat vind ik heel prettig. Kookboeken en religieuze geschriften moet je lezen ter inspiratie en niet tot op drie cijfers achter de komma naleven. Daar wordt niemand gelukkig van.

De auteurs

Ilja Gort (1951) is wijnboer, schrijver, voormalig componist van reclame tunes (de in 160 landen gebruikte Nescafé-tune, u weet wel, die met die panfluit) en tevens kasteelheer. Hij schreef onder meer het hilarische De vrouwenslagerij en maakte televisieseries over het goede leven in Frankrijk, waar hij woont, en in dat andere land voor lekkerbekken, Italië. Gorts levensmaatje Caroline d’Hollosy (1965) schildert, onder andere over lekker eten en genieten van het leven. Samen schreven ze dit kookboek.

Groenten

Het overgrote deel van de recepten gaat over groenten. Verder is er ruim aandacht voor wat zich in zee ophoudt en ook nog een paar vlees- en gevogeltebereidingen. Geen ingewikkelde en/of wilde nieuwe smaken. De meeste ingrediënten hebben eigenlijk alleen een beetje liefde, aandacht en een mooi bordje nodig om op hun allerlekkerst te zijn.

Bourgondisch fastfood

De recepten blinken uit in eenvoud. Wie gastronomisch uit zijn plaat wil gaan met ingewikkelde sauzen zit hier verkeerd. Wie geen/te weinig idee heeft hoe je zo’n mooie tafel vol gezellig lekkers moet creëren zit hier goed. Met minimale moeite groots en bourgondisch uitpakken. En een goed glas wijn hoort er natuurlijk bij.

Dit boek gaat over sfeer maken, ruim ondersteund door foto’s van rijk gedekte tafels en een kip die er zojuist met Ilja’s  croissant vandoor is gegaan. Het leven als Gort in Frankrijk, zoals hij al eens een van zijn boeken betitelde. Een eerbetoon aan vriendschap, genieten en het Franse (chateau)leven.

Leuk en inspirerend, zeker voor wie de Franse flair niet van nature in het bloed zit. Bottomline: Maak er een feestje van. Altijd.

Ilja Gort & Caroline d’Hollosy– Chateaukoken voor iedereen. ISBN 978-90-827015-1-7, 360 pagina’s, € 24,95. Amsterdam: Slurp Publishers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.