Donnybrook

Een regen van vuistslagen

Vechter wil klapper maken in toernooi kooivechten.

Diep in de bossen van Indiana organiseert McGill jaarlijks het knoktoernooi de Donnybrook. Per ronde vechten twintig kerels op de vuist, in een kooi. De ronde-winnaars strijden in de finale, wie dit wint krijgt een ton. Toeschouwers betalen honderd dollar entree. Wie wil meedingen naar de ton moet duizend dollar betalen. Deelnemers houden rekening met ernstige kwetsuren of erger, zeker als je in een entr’acte als een hondengevecht terecht komt. Kan je knokken met een lotgenoot en met vechthonden. De beesten worden extra hitsig gemaakt door de kerels te overgieten met koeienbloed. McGill is de baas en kan je voor straf naar de honden sturen.

De mannen die meedoen moeten mentaal een zetje krijgen. Uiteraard is de ton een vette worst, maar nog meer helpt de crystal methamfetamine, de crystal meth of gewoon ‘meth’. Deze drug geeft een roes met een sterk gevoel van zelfvertrouwen, hyperactiviteit en energie. Daarnaast vernietigt dit spul ook op redelijk korte termijn het leven van de gebruiker. Maar als je om de haverklap een tegenstander tot moes wil slaan helpt meth beslist. Deze wordt in afgelegen of verlaten hutten in de wildernis van Amerika gebrouwen en voor een hoop dollars in poedervorm verhandeld.

Eén van de beste vechtersbazen is Jarhead. Hij heeft een vrouw en twee lieve peutertjes, maar geen inkomen om zijn gezinnetje te onderhouden en besluit mee te doen aan de Donnybroek. Om aan de duizend dollar te komen overvalt hij een wapenhandelaar en gaat op pad.

Hij is niet de enige. Ook andere kerels hebben een onverwoestbaar geloof in hun vuisten. Behalve kandidaat-deelnemers zijn er ook de dealers van meth die meegaan om hun illegale nering te slijten. Het zijn allemaal jongens met een ranzig verleden, die er niet voor terugdeinzen elkaar handel of verdiende dollars afhandig te maken. Het is dus niet verwonderlijk dat op weg naar de Donnybrook al heel wat wordt afgevochten. Bovendien, je zou het haast vergeten, is ook de politie actief. Het zal duidelijk zijn dat kapotte achterlichtjes niet hun eerste prioriteit zijn.

Auteur

Dit is het debuut van Frank Bill (1974). Niet alleen maken we kennis met vechtjas Jarhead, maar ook met de onoverwinnelijke Angus en zijn zus Liz, die eveneens niet voor de poes blijkt te zijn. Verder is een opzienbarende glansrol weggelegd voor een Japanse straatvechter die wat toegezegde drugsgelden komt ophalen.

Dit alles levert een schitterende roman vol actie op. Een mooi opgebouwd verhaal waarin de verblufte lezer in hoog tempo en gedetailleerd de ene nog smeriger vechtscene na de andere tot zich mag nemen. Van personages blijft soms niet meer over dan een lap koud vlees.

Compliment voor de schrijver dat al het geweld in een bevredigende plot wordt ondergebracht. Het is allemaal spannend en sfeervol.

Een onverwacht stevig boek voor flinke lezers. Zeer aanbevolen, een topper in het genre!

Frank BillDonnybrook. Vertaald uit het Engels (Donnybrook) door René van Veen. ISBN 978-90-452-1265-4, € 17,99, 256 pagina’s. Uithoorn: Karakter Uitgevers 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Vechten. Bookmark de permalink.