Peter’s Zeurkalender 2018

Begin de dag goed

Het hele jaar door genieten van rake cartoons.

Peter’s Zeurkalender bestaat al vanaf 1994 en is waarschijnlijk veruit de populairste scheurkalender van Nederland. Oude edities worden verkocht als collector’s items. En de allerbeste tekeningen uit de de jaren 2004-2008 werden gerecycled in deze Gouden Editie 2018.

Auteur

Peter van Straaten (1935-2016) was niet alleen een verschrikkelijk goede tekenaar, maar hij had daarnaast de gave om zijn tekeningen van treffende bijschriften te voorzien. Ook na zijn dood blijkt zijn werk nog springlevend en tallozen genieten ervan. NRC noemde hem na zijn dood de tekenaar van het menselijk tekort.

Norse ouderen, pinnige en/of kennelijk onbevredigde vrouwen, dikke directeurs, onnozele vrijers, trieste drinkers en/of rokers al dan niet in de bruine kroeg, biljarters en hun toeschouwers, die allemaal zo goed weten hoe je de juiste stoot maakt, kleine boefjes, vakantievierende stellen, roddelende vriendinnen en nog veel meer.

Zelfs als je de tekeningen van deze editie ooit al eens gezien hebt, wat heel goed mogelijk is, toch is het een zalig begin van de dag om een nieuw blaadje te bekijken. Het minste wat er dan gebeurt is dat er een glimlach op je gezicht wordt getoverd. Maar regelmatig wordt het een heldere lach en zo nu en dan zelfs een schaterlach. En dat is om de combinatie van beeld en tekst samen.

Je moet de tekeningen natuurlijk gewoon zien. Toch doe ik een kleine poging tot beschrijving van wat u te wachten staat.

 

Op Nieuwjaarsdag zit een slaperige oude man op de rand van zijn bed met de telefoon aan zijn oor: Ja, jij ook de beste wensen. Ik ben je morgen wel terug, oké?

Jongen ligt uitgeteld op bed. Man (zijn vader?) roept in de deuropening: Het is 1 mei. Dag van de arbeid, lummel!

 

Twee mannen lopen lege kamer met slechts één stoel binnen: O Jee… Loes is bij met weg.

 

Naakte vrouw ligt op bed met de benen wijd. Eveneens naakte man heeft prima uitzicht op haar vagina, maar zegt: O, wacht…Dan zet ik even mijn leesbril op.

Twee oude mannen kijken weglopende jonge vrouw na: Ik denk niet dat ze daar van gediend is, Theo.

Besnorde man kijkt in de pan op het fornuis: Ha! Het is dierendag.

Bedremmelde man in schaterend gezelschap: Maar ik bedoel het serieus!

(Zaken?)man komt kamer binnen. Vrouw: dag schat. Lekker gefraudeerd vandaag?

Een en ander is vaak niet politiek correct, en mede daardoor zo leuk.

368 dagen (hij gaan t/m 3 januari 2019) plezier. Als u tenminste niet tot de trieste types behoort die juist voor uw plezier zorgen.

Peter van StraatenPeter’s Zeurkalender 2018. Gouden editie nummer 3. ISBN 978-94-6336013-5, 368 pagina’s, € 10,99. Amsterdam De Harmonie 2017.

Dit bericht is geplaatst in Jaarlijkse uitgave, Kalenders. Bookmark de permalink.