Kruis en munt

Je hart of je longen

Criminele organisatie levert organen op bestelling.

In de buurt van Avignon verdwijnen mensen spoorloos. Gezonde jonge mannen en vrouwen. Ze worden met smoesjes meegelokt. Het kan overdag op een markt gebeuren of in de kleine uurtjes van de nacht.

Isabel Sax heeft met haar vriend Bas Deelkens afgesproken in een hotel in het hartje van Avignon. Bas is vooruit gereisd. Ze willen een restaurant kopen. Vanmiddag moeten ze naar de notaris. Isabel vraagt of meneer Deelkens al op de kamer is. De receptioniste weet van niets. Bas is er niet en komt ook later niet opdagen. Bezorgd besluit ze die avond maar vroeg naar bed te gaan. Ze slaat de dekens weg…en zet het op een gillen. In haar bed liggen in plastic verpakte ingewanden! Korte tijd later vullen fotoflitsen de hotelkamer met hun ijskoude licht. De politie is gearriveerd. De zoektocht naar Bas begint.

Terwijl Isabel steun zoekt bij de inspecteur van het corps maakt ze door toeval kennis met David. Hij is oud-rechercheur en beheert nu een grote wijngaard in de omgeving. David is geïnteresseerd in Isabel en ontpopt zich niet alleen als professioneel speurder, maar ook als ontluikend charmeur. Voorlopig komt er van de erotiek nog niet veel want het duurt niet lang of de verdwijning van Bas blijkt een buitengewoon merkwaardige en geheimzinnige affaire.

Via de nachtportier van het hotel worden David en Isabel geconfronteerd met niets ontziende legionairs van het beruchte Vreemdelingenlegioen die elke zes weken dat ze verlof hebben bijklussen voor een criminele club orgaanhandelaren. Het duurt niet lang of de kennismaking met deze lieden krijgt een gewelddadig karakter. Gelukkig heeft David enkele potige vrienden die het gevaar kunnen afwenden. Natuurlijk probeert David als oud-politieman de gendarmerie mee te krijgen, maar vreemd genoeg zijn er bij het corps manschappen die het onderzoek saboteren.

Auteur

Koen Strobbe (1965) werkt en woont in de Provence en was er vijftien jaar wijnbouwer. Hij schreef de uitstekende thriller De wolf van Colombes en samen met Pieter Aspe Blankenberge Blues. In deze misdaadroman zijn het Roemenen die op lugubere wijze in organen handelen. Wie bereid is te betalen kan aan een hart, hoornvlies, nier of een paar longen komen.

Strobbe voert de spanning flink op door ook de verschillende bendeleden tegen elkaar uit te spelen. Dit verloopt buitengewoon realistisch. Immers orgaanhandel loopt over zoveel schijven dat fricties onder de tussenhandelaren buitengewoon gemakkelijk kunnen ontstaan. Dit levert een ongelooflijk meeslepend verhaal op waarbij de lezer voortdurend verrast wordt door nieuwe onverwachte ontwikkelingen.

Een gesmeerde thriller.

Koen Strobbe – Kruis en Munt. ISBN 978-90-223-3264-1, 392 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Uitgeverij Manteau 2016.

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller, Geen categorie. Bookmark de permalink.