Onder water

Als de vertrouwde trainer jou aanrandt en verkracht

Beklemmend verslag van gruwelijke ervaringen.

Ela Hutten komt uit een ‘sportgezin’. Zij en haar twee zusjes zwemmen bij een club en geven blijk van uitzonderlijke talenten. Ela wordt zelfs, zo jong als ze is, gescout als een toekomstig, misschien wel Olympisch talent. Het stimuleert haar alles op alles te zetten, net zo lang te trainen tot zij echt zo ver zal zijn. Als ze tien is haalt ze op de Speedo- wedstrijden drie keer goud en wordt éénmaal vierde. Toen wist ik het zeker: ‘Zwemmen was echt alles voor mij. Daar ging ik alles voor doen, daar ging ik alles, maar dan ook alles voor overhebben.’

Als zij in 2004 met haar zusje Sam en clubgenoten op zwemkamp gaat, georganiseerd door de zwembond KNZB, ontmoet ze een aardige trainer die altijd leuke trainingsspelletjes verzint. Als kort daarna haar eigen club een trainer nodig heeft dragen zij deze man voor. Alfons. Hij wordt hun nieuwe trainer. Maar niet lang daarna begint Alfons minder leuk te zijn. Hij stuurt Ela berichtjes, haalt haar op van huis, kweekt een goede band die Ela eigenlijk vrij ‘eng’ vindt. Want Alfons mag zeggen dat zij zijn ‘vriendin’ is en dat hij verder heel eenzaam is en niet zonder haar kan, maar hij is 28 en zij is 12. Dan kan dat toch niet?

Alfons gaat verder, veel verder. Langzaam maar zeker isoleert hij Ela van de meisjes van de club, eist haar voor zichzelf op en wordt kwaad als ze een vriendje heeft. ‘Vertrouw je me?’ vraagt hij haar. Ze voelt zich gedwongen ‘ja’ te zeggen, tenslotte bereidt híj haar op wedstrijden voor, maar toch voelt zich bang, aan hem overgeleverd.

De eerste keer dat hij haar zoent, griezelt ze van hem. En dan komt de dag dat hij verder gaat dan zoenen, dat hij aan haar borsten zit, haar hele lijf verkent. Ela is doodsbang, protesteert, gilt. Maar hij chanteert haar. Als ze het aan iemand vertelt zal hij zelfmoord plegen. En dat is dan haar schuld. Dat wil ze niet. Daarna wordt ze keer op keer verkracht. Pas als ze veertien is breekt ze en vertelt alles aan haar mentor van school.

Auteur

Ela Hutten (1993) studeert geneeskunde. Ze wil kinderarts worden. Daarnaast doet ze op hoog niveau aan lifesaving, een variant op zwemmend reddingswerk. Haar tante Suzanne van Lohuizen schreef, via e-mail-vraaggesprekken met haar nichtje, het hele verhaal over de ‘zaak’ en de juridische afwikkeling op.

 

Complimentendoosje

Nadat er aangifte bij de politie is gedaan gaat de zaak juridisch aan het rollen. De affaire is bepaald niet vlot afgewerkt. Trainer Alfons heeft een gewiekste advocaat die hem helpt de rechtsgang zo traag mogelijk te laten verlopen. Dat heeft tot gevolg dat Ela psychisch steeds verder in de problemen komt.

Ela raakt al haar zelfvertrouwen kwijt. Met behulp van een psycholoog zoekt ze de weg naar zichzelf weer terug. Ze leert onder meer zichzelf dagelijks een compliment te geven dat ze moet opschrijven en in een ‘complimentendoosje’ moet bewaren. Ze heeft dat doosje nog steeds.

Voor dit dappere, helder geschreven boek doen wij graag een extra compliment in dat doosje. Wie na zoveel en zulke gruwelijke ervaringen het geloof in de mensheid niet kwijtraakt geeft blijk van een grote dosis moed. Hutten heeft een taboe doorbroken. Anderen die te maken hebben met misbruik in de sport kunnen zich optrekken aan dit verhaal. Kom ermee naar buiten en overwin, net als Ela.

Ela Hutten – Onder water. Een persoonlijk verhaal over misbruik in de sport. ISBN 978-94-6003-852-5, 206 pagina’s, €15,-. Amsterdam: Uitgeverij Balans 2017.

Dit boek werd tevens besproken in het programma Puur Cultuur van 17 januari 2018 op MeerRadio. Het geluidsbestand kunt u hier aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misbruik, Sport. Bookmark de permalink.