Schrijven is scheuren 2018. Volleerd schrijver in 365 dagen!

Leve die notitieboekjes

Elke dag een tip van en voor schrijvers.

Een drietal auteurs komt voor 2018 met een scheurkalender over schrijven. Naar eigen zeggen zijn ze door hun persoonlijke notitieboekjes, lievelingsromans en knipsels gegaan, op zoek naar literaire quotes. Mensen die dat soort notitieboekjes hebben zijn fijne mensen, vermoed ik.

Niet gehinderd door voorkennis over de samenstellers las ik de kalender. Quotes uit boeken, uit recensies, interviews, vanuit de jury of gehoord op het toilet van het Boekenbal. Op de achterkant gelardeerd met toelichtingen, anekdotes en uitleg wat wel en vooral niet te doen in de slangenkuil des schrijverschaps. 

De plotgrafieken (eind maart) zijn goed gevonden, de ‘zinnen die het altijd goed doen bij signeren’ ook. De Wat ze later deden vind ik een leuke vondst.

Het gaat ook verder dan schrijfstijl en plots. Het boekenbal, juryberaad (Gehoord tijdens jury beraad ECI: Nog zo’n boek en ik spring in de gracht) en hoe om te gaan met de uitgever komen ook in quotes langs:

Zodra een uitgever me literair advies geeft, neem ik op een verschrikkelijke manier wraak. Ik geef hem zakelijk advies. (Mark Twain)

Wantrouw uitgevers die gedetailleerde adviezen geven over hoe je je boek moet schrijven. Als ze echt wisten hoe je een boek moet schrijven waren ze wel schrijver geworden. En als ze wisten hoe een bestseller in elkaar zit waren ze schatrijk. De meeste uitgevers zijn overigens verstandig en geven dus summiere adviezen. (…) 

Auteurs/Samenstellers

Marja Pruis (1959) schreef diverse romans, waarvan De Vertrouweling werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Joost de Vries (1983) schreef twee romans over het academisch milieu, die allebei verschillende nominaties kregen en een essaybundel. Kees ’t Hart (1944) is schrijver, dichter en literatuurcriticus. Hij won onder andere de Multatuliprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Alle drie zijn bekend van de boekenredactie van De Groene Amsterdammer.

‘Spreek de taal der recensenten’ vond ik vermakelijk á la Japke-d. (Bouwma; H.) doch wat te cliché. Ik heb de afgelopen jaren weinig boekrecensies gelezen, misschien; ik mag toch hopen dat recensenten niet zo voorspelbaar zijn?

Enfin, goed vermaak op de plee voor de schrijvers in spé in en hun huisgenoten.

Marja Pruis, Joost de Vries & Kees ’t Hart – Schrijven is scheuren 2018. Volleerd schrijver in 365 dagen! ISBN 978-94-924-7841-2, 365 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Das Mag 2018. 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.