Heather, volmaakt

Zorgenkind

Meisje is obsessie voor ouders en brengt een bouwvakker het hoofd op hol.

Mark en Karen Breakstone waren al niet meer de jongsten toen ze trouwden. Met deze zin begint deze korte thriller.

Na hun schuchtere verliefdheid en de bruiloft maakt Mark carrière en wordt Karen zwanger. Als dochter Heather ter wereld komt wacht een fraaie babykamer in een appartement ten westen van Park Avenue. Beide ouders leven eigenlijk alleen voor hun begaafde en beeldschone dochter. Heather blijkt op te groeien tot een weliswaar volmaakte, maar toch doodnormale tiener.

Ondertussen is tien jaar eerder Robert Klasky geboren, kind van een alleenstaande, alcoholische en aan heroïne verslaafde moeder. Hoewel Bobby op school best wat in zijn mars lijkt te hebben helpt het feit dat het huis altijd vol met junks zit zijn ontwikkeling niet erg vooruit.

Als Bobby wat ouder wordt, valt zijn oog op een aantrekkelijk buurmeisje. Hij kan zijn handen niet thuis houden, randt haar aan en laat het kind bewusteloos achter. Bobby verdwijnt drieënhalf jaar achter de tralies.

Als zijn straftijd erop zit krijgt hij een baantje als bouwvakker bij het renoveren van woningen. Toevallig het appartementencomplex waar het gezinnetje Breakstone woont. Bobby kan zijn ogen niet afhouden van de veertienjarige Heather.

Auteur

Matthew Weiner (1965) schrijft scenario’s voor televisieseries. Hij bedacht de beroemde tv-serie Mad Men en schreef verscheidene afleveringen voor The Sopranos. In dit boek ziet alles er volstrekt gewoon uit, zelfs als thriller. Toch is de spanning om te snijden.

Met de ouders is namelijk ook van alles aan de hand. Vader Mark ziet in zijn dromen Heather op hun bed liggen, bloot met alleen sokken aan. Maar wel opengesneden als een hert. Haar verminkte lichaam spreekt hem toe: ‘Papa, waarom heb je me dit aangedaan?’

Ondertussen wordt Karen geobsedeerd door zichzelf en kan geen vrienden maken. Ze hoopt op een hartsvriendin nu alle andere moeders van Heathers klassegenoten in dezelfde mate vernederd worden door hun rebellerende tieners, seksloze huwelijken, eetobsessies en hypotheekproblemen.

Omdat de werkzaamheden aan de appartementen vreselijk veel overlast bezorgen geven de meeste bewoners er de voorkeur aan tijdelijk ergens anders onderdak te zoeken. Behalve de flat van de Breakstones staat het gebouw vrijwel leeg.

Het duurt niet lang of alle dramatis personae zijn zich ervan bewust dat Heather een volmaakt en begerenswaardig object is.

Knappe thriller zoals er weinig zijn.

Matthew Weiner – Heather, volmaakt. Vertaald uit het Engels (Heather, the Totality) door Paul van der Lecq. ISBN 978-90-234-7239-1, 160 pagina’s, € 16,99. Amsterdam: De Bezige Bij 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.