Het meisje in het bos

Ziek tussen leven en dood

Geadopteerd meisje wordt in haar verlangen naar haar biologische moeder verteerd door emoties.

Ruby is als baby van enkele maanden geadopteerd door Mick en Barbara. Zij hebben hun driejarige dochtertje verloren en hopen dat Ruby het verlies kan compenseren, Helaas kan vader Mick niet de liefde geven die Ruby nodig heeft. Als ze in de pubertijd komt vindt hij haar steeds lastiger worden. Hij mishandelt haar ernstig. De dertienjarige Ruby neemt dan wraak door bijvoorbeeld kleding van Mick te verbranden.

Mick is conciërge op de school van Ruby. Als zij merkt dat hij een relatie aanknoopt met de zestienjarige Sandra gebruikt Ruby dit om haar adoptievader extra dwars te zitten. Adoptiemoeder Barbara is helaas niet in staat Ruby tegen de mishandelingen van Mick te beschermen. Uiteindelijk loopt Ruby weg en vindt een onderkomen in een bos. Niet alleen de ranselpartijen brengen het meisje tot dit besluit, maar ook een onbedwingbaar verlangen naar haar biologische moeder Anna.

Anna trouwde jong met Lewis toen zij in verwachting raakte. Omdat de vooruitzichten om het kindje op te voeden allerbelabberdst leken wordt voor de geboorte besloten het kindje af te staan voor adoptie. Als Ruby er eenmaal is wil Anna haar dochtertje toch zelf houden. Ze raakt echter in een ernstige vorm van kraambedpsychose. Omdat de jonge vader Lewis ook geheel onmachtig is om voor het kind te zorgen wordt de adoptie tegen de zin van Anna doorgezet. Zo komt Ruby terecht bij haar nieuwe ouders Mick en Barbara.

Eenmaal weggevlucht in het bos krijgt Ruby onderdak bij een commune van minderjarigen die ook door hun ouders zijn verwaarloosd. Omdat de situatie verre van ideaal is en de kinderen het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden vervolgt Ruby op zeker moment de zoektocht naar moeder Anna.

Auteur

Kate Hamer is kunsthistorica en werkt voor de televisie. Na haar debuut Het meisje in de rode jas, een enorme bestseller, uit 2015 is dit haar nieuwe roman.

In feite is Ruby ernstig ziek. Ze lijdt aan het zeldzame syndroom van Cotard. Hierbij heeft de patiënt de waan dat hij dood is. Hij of zij heeft last van ernstige psychoses met zware depressies en momenten van depersonalisatie. Na allerlei belevenissen waarbij realiteit en fantasie onontwarbaar door elkaar heen zijn gevlochten, vindt Ruby rust.

Dit boek is een medische thriller waaraan een heel speciaal ziektebeeld ten grondslag ligt. De schrijfster heeft affectieve verwaarlozing van een geadopteerd kind als insteek gekozen. Voor de juiste waardering is het erg belangrijk dat de lezer zich ervan bewust is, dat het handelt om een geromantiseerde case van dit ernstige syndroom. In dat perspectief is het een uitzonderlijke en aangrijpende roman. Indrukwekkend.

Kate HamerHet meisje in het bos Vertaald uit het Engels (The doll funeral) door Mariëtte van Gelder ISBN 978-90-225-8219-0 386 pagina’s € 15,00. Amsterdam: Uitgeverij Boekerij 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.