Zerk

Vermoorde man op joodse begraafplaats Berlijn

Is kille seriemoordenaar antisemiet of niet?

Voormalig hoofdcommissaris Wolfgang wordt getroffen door longkanker. Tijdens zijn operaties, chemo en bestralingen wordt hij in Spanje liefdevol verpleegd door zijn vriendin Julia. Zij wil graag een kind en al heeft Wolfgang nooit behoefte aan kinderen gehad, nu wil hij haar dit geschenk geven. Helaas bevalt zij van een dood kind. Moet Wolfgang opnieuw ‘aan de bak’?

In die periode van rouw, herstel en stijgende ongedurigheid krijgt de oude hoofdcommissaris een telegram uit Berlijn, van zijn collega Esra. Zij smeekt hem terug te komen en hulp te bieden. Want zij zitten met een vastgelopen moordzaak en zij zou graag willen dat Wolfgang als privédetective zijn diensten aanbood. Wolfgang vertrekt bijna opgelucht terug naar zijn oude leven. Julia en de baby worden even op een zijspoor gezet, het  oude leven wacht weer op hem. Hij voelt zich bevrijd van een last.

De vastgelopen moordzaak draait om een man die op het joodse kerkhof dood is aangetroffen op het graf van zijn familie. Een journalist suggereert in de krant een antisemitisch motief. Een heikele kwestie. En dat merkt Wolfgang ook als hij op zijn oude bureau gaat informeren naar de zaak. Iedereen, ook Esra, zwijgt als het graf. Ze hebben een strikte zwijgplicht van bovenaf opgelegd gekregen. Dat maakt Wolfgang niet wijzer, maar wel nieuwsgieriger.

Esra licht op een geheime plaats een kleine tip van de sluier op door de naam te noemen van de journalist Christov Krug van het Berliner Tageblatt, die zich diep in de zaak heeft ingegraven. Wellicht wil die hem helpen. Het is niet veel, maar iets. Wolfgang gaat naar de krant, maar ontdekt dat hij slechts telefonisch een afspraak met de man kan maken. Waarom die geheimzinnigheid, vraagt hij zich af. Daar komt hij spoedig achter. En dat niet alleen. Kort nadat hij Krug heeft gesproken worden er twee vrouwen vermoord. Hun dood lijkt regelrecht te maken te hebben met die van de man op het kerkhof.

Auteur

Ellen G. (1960) werkte jarenlang bij het UWV, de overheidsinstantie die over werk en uitkeringen gaat. Ze debuteerde onder haar naam Ellen Gerretzen met Bloedbruiloft, ook daarin speelde inspecteur Wolfgang de hoofdrol. Deze inspecteur figureert ook in haar volgende vier boeken. De auteur werkt afwisselend in Amsterdam, Berlijn en Spanje.

Wolfgang biedt de Moordbrigade dan wel zijn diensten aan, maar hij wordt terzijde geschoven. De journalist komt met een onthulling die inslaat als een bom en daarmee is de moordzaak die eerst ‘een van de helaas onopgeloste zaken’ leek, als De Weissenseemoord een heet politiek hangijzer geworden.

Via zijn oude Berlijnse vrienden raakt Wolfgang emotioneel bij de zaak betrokken. Hij wordt  geholpen door zijn vroegere assistente en privédetective Gitta. Naast deze vrouw is in Spanje ook Julia aanwezig, die hem zo geweldig heeft verpleegd en die hij beloofd had terug te komen. De relatie met haar begint als een steen om Wolfgangs nek te hangen, geen goed begin voor een gezinnetje.

Dit is niet alleen het verhaal over Wolfgang, vrouwen en slachtoffers. Het is ook het verhaal over een wrede, angstaanjagende moordenaar. Zijn gedachtegang wordt in aparte korte hoofdstukken in cursief uiteen gezet. Geen type om bevriend mee te worden…

Ellen G. schrijft in korte, snelle hoofdstukken, dat leest lekker. Haar stijl is ‘stoer’, daar moet je van houden. En, aangenaam voor haar fans, het einde geeft al aan dat Wolfgang terug zal komen.

Een aangename thriller, niet subliem maar zeker niet slecht.

Ellen G.Zerk. ISBN 978-94-6001-525-0, 439 pagina’s, €24,95. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.