Het lijk in de boomgaard

Vrolijke misdaadroman

Een keiharde zakenman wordt de keel doorgesneden. Commissaris Kluft en andere brekebenen van zijn team zorgen voor een hilarische jacht op de moordenaar.

Wanneer de melding binnenkomt: ‘een lijk in de boomgaard’ gaat commissaris Kluft direct over de rooie. Een boomgaard in Brussel? Maar het is echt zo. En het lijk van de keiharde fabrikant van lenzen en tevens onlesbare vrouwenverslinder Maximiliaan Overman ligt er ook.

Kluft gaat er met zijn beste man op af. Dat is inspecteur Ali Demir van Turkse afkomst. Ali is gek van de Italiaanse opera en draait in de auto het liefst keihard belcanto. Behalve Kluft en Ali Demir hoort inspecteur Dumoulin bij het team. Zijn hobby is het opjagen van inbrekers, maar een moord gaat voor. Verder loopt stagiaire Amber Putzeys mee. Ze blijkt handig in vechtsporten. Uiteraard is ook een wetsdokter toegevoegd. Het is Noël Vercruysse die alleen Frans speekt. Hij kent alleen de Nederlandse vloek kotferdoom. Tenslotte speelt Aziza Boon, de secretaresse van Kluft, een dwingende rol bij de aansturing van dit team.

Voor de moord op Overman zijn er nogal wat verdachten. Zijn vrouw Magda die onbeheerst whisky tankt, zijn dochter die naar Canada is uitgeweken, zijn zoon die in een popbandje onverstaanbare klanken uitstoot en de 200 werknemers van zijn lenzenfabriek die na een ontslagronde het bloed van de autoritaire baas wel kunnen drinken. Naarmate het onderzoek vordert wordt de lijst langer en tot frustratie van Kluft zit er geen schot in. Zo is het moordwapen onvindbaar.

Er is een opening als blijkt dat mevrouw Overman een stevige Albanees heeft ingehuurd om haar hormonale lusten te bevredigen. Maximiliaan had het immers te druk met buitenechtelijk vlees om haar te gerieven. Zo’n potige Albanees wordt voor het omleggen van de trouweloze echtgenoot wellicht in natura uitbetaald.

Het seksleven van Kluft komt overigens ook langs. Jeanine komt altijd als eerste klaar, waarop hij fluistert ‘sprinter!’ Zij antwoordt: ‘Met mijn vet, vooruit Kluft, je hebt nog huiswerk.’ Dan blijft hij in haar en liggen ze als nijlpaarden in de zonneschijn. Zo dekt de slaap hen toe en dat is nog beter dan vrijen. Eenmaal wakker en weer op jacht naar delinquenten rookt Kluft als een schoorsteen. Dat wel.

Auteur

Schrijver, dichter en journalist Geert van Istendael (1947), officieel Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael, is een prozaschrijver, dichter, essayist en vertaler. Hij kreeg bekendheid met Mijn Nederland (2005), als antwoord op de vraag Holland te verklaren voor radeloze Hollanders. Hij beschouwt dit nieuwste boek, waarmee hij de Fred Braeckmanprijs 2017 won voor het beste Vlaamse thrillerdebuut, als een cadeau aan Brussel.

 

Hilarische uitglijers

In deze blijmoedige satire rijgt de auteur de ene vrolijke bladzijde aan de andere. Vooral de menselijke hebbelijk- en onhebbelijkheden doen zowel rechercheurs als verdachten voortdurend belanden in hilarische uitglijers. Dit leidt ertoe dat niemand werkelijk serieus hoeft te worden genomen. Zelfs niet de moordenaar.

Een erg grappig boek voor iedere blijmoedige thrillerliefhebber.

Geert van Istendael – Het lijk in de boomgaard. ISBN 978-90-8924-566-3, 220 pagina’s, € 21,99. Antwerpen/Amsterdam: Uitgeverij Houtekiet 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Humor. Bookmark de permalink.