Gerookte zalm

Dorpsverslaggever kijkt terug op de sleur van zijn geordend bestaan

Gerookte zalm als metafoor van al wat heerlijk en verboden is.

Falentijn, redacteur van een dorps huis-aan-huisblad, wil net aan zijn weekeinde beginnen als hij wordt gebeld of door zijn medewerkster cultuur. Zij heeft griep, kan Falentijn zorgen dat zij die avond wordt vervangen bij de jubileumuitvoering van zangpedagoge Margaretha Plevier? Haar baas gaat zelf, met grote tegenzin. Hij ontmoette Plevier eerder, was wel onder de indruk van haar.

Bij aankomst in de feestzaal toont de pedagoge zich bijzonder blij en troont hem naar de voorste rij waar middenvoor een plaats voor hem gereserveerd is. Falentijn voelt zich opgelaten, maar vluchten kan niet meer. De ten gehore gebrachte liederen doen zijn gedachten dwalen: naar vroeger toen hij nog gelukkig was, nog idealen had… en kijk nu wat er van zijn leven geworden is… de balans slaat niet echt fraai door. Weemoed en angst bevangen hem: zal hij zo naar zijn einde toegaan? Moet hij niet, nu het nog kan, de steven wenden en eindelijk gaan leven? Falentijn snakt naar de pauze, hij is toe aan een ogenblik rust.

Waar hij ook aan toe is, en waar hij stilletjes op hoopt, is dat de voor de pauze aangekondigde drankjes vergezeld zullen gaan van hapjes en dan specifiek van toastjes met gerookte zalm. Toen hij Plevier voor het eerst ontmoette werden die ook geserveerd. En het water loopt hem nog in de mond van de toen geserveerde zalm. Die zalm staat sindsdien bijna symbool voor welbehagen, voor het geluk waarnaar hij verlangt. En jawel, na een aantal malen misgrijpen waarbij hij de zalm in andermans mond ziet verdwijnen, zet een keukenhulp zomaar een hele schaal met toastjes zalm naast hem neer. Falentijn kan zijn geluk niet op. Als toevoeging aan deze verrukking voegt de zangpedagoge zich bij hem. Ze blijkt dit culinair geluk speciaal voor hem georganiseerd te hebben.

Auteur

Gerben Colster (1952) is het literaire pseudoniem van Hans Dijkhuis. Hij schreef onder eigen naam onder meer boeken over filosofie en geschiedenis. In 2016 debuteerde hij met de historische roman De schuld. In datzelfde jaar verscheen zijn toneelstuk Bij het haardvuur.

Falentijn zwerft op de muziekavond tussen heimwee, treurigheid, spijt, verrukking, hoop en toekomstverwachting. Niet eerder had hij zich beziggehouden met het opmaken van de balans van zijn leven. Zelfs zijn liefdesleven tot die tijd is amper woorden waard terwijl de vriendelijke zangpedagoge in staat blijkt met haar in zalm vertaalde begrip een sprankje hoop in hem te ontsteken.

Deze roman is tragisch en humoristisch tegelijk.

Wel heb ik mij verbaasd over het feit dat de auteur de redacteur van de dorpskrant meermalen geschenken laat aannemen in ruil voor publiciteit, en wel zodanig dat het ‘normaal’ gevonden wordt. Is dat de mores in Colsters woonplaats of gaat de auteur ervan uit dat deze handelwijze binnen de pers normaal is?

Een amusant, beeldend geschreven boek.

Gerben Colster – Gerookte zalm. ISBN 978-90-5429-463-4, 185 pagina’s, €19,90. Schoorl: Uitgeverij Conserve 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken, Fictie. Bookmark de permalink.