Halszaak

Identiteit van zwerver speelt cruciale rol

Tasjesroof leidt tot wraak en moordlust.

Wilfried en Laura winkelen in de Amsterdamse PC Hooftstraat. Terwijl Laura bezig is een jurk voor een trouwfeest te passen loopt Wilfried voor een frisse neus even naar buiten. Zijn aandacht wordt getrokken door een blauw zwaailicht. Aan de overkant ziet hij hoe drie agenten bezig zijn een morsig zwerverstype met lang haar en baard tegen het trottoir te duwen. Ze proberen vervolgens de man in een politiebusje te manoeuvreren. Wilfried heeft inmiddels zijn nieuwe IPhone uit z’n zak gehaald en filmt het tafereel.

De overrompelde man wordt in een stalen greep gehouden en stoot nog hard z’n hoofd voordat de deuren van het busje worden gesloten. De vrouw die haar tas vastklemt is geheel ontdaan. Ze wordt door een man naast haar bij de arm genomen. Ze stappen in een SUV en rijden weg. Omstanders roepen dat de politie gelukkig op tijd was om een tasjesroof te voorkomen. Dit alles speelt zich af voor een juwelierszaak. De eigenaar kijkt toe van achter de etalageruit.

Wilfried leest de volgende dag in de krant dat de vermeende tasjesdief in de bus in coma is geraakt en naar het AMC is gebracht. Omdat hij meent dat het filmpje de politie wellicht kan helpen bij het onderzoek neemt hij contact op met de recherche. Maya Oliphant is belast met de zaak van de rovende zwerver en is blij met de film. Ze staat namelijk voor allerlei raadsels. Zo spreken de aanwezige getuigen elkaar tegen omtrent het gebeurde. Verder lukt het niet de identiteit van de in coma geraakte zwerver te achterhalen en hebben de dienstdoende agenten verzuimd de personalia van de belaagde vrouw en haar man fatsoenlijk te noteren.

Even later blijkt Laura achter haar man de winkel te zijn uitgelopen en het incident ook te hebben gefilmd. Daarop is te zien dat de man zijn vrouw kwaad aan de arm meenam en haar uitfoeterde. Nogal merkwaardig, want zij had als slachtoffer zo te zien toch nergens schuld aan?

Auteur

Mr. Boris Ottokar Dittrich (1955), advocaat, oud-rechter en oud-politicus, heeft al verschillende misdaadromans zoals Moord en brand, De waarheid liegen en W.O.L.F. op zijn naam staan. In deze politiethriller Halszaak vormt het lesbisch echtpaar Maya Oliphant en Inger Talsma de spil in het verhaal. Samen met de zorg voor hun zoontje Zlatan van twaalf maanden raken ze betrokken bij het mysterie rond de in coma geraakte verdachte tasjesdief.

Als de politie er achter is gekomen wie de zwerver is blijkt de oplossing nog ver weg. Intussen wordt duidelijk dat de confrontatie voor de juwelierswinkel een geheel andere toedracht had dan was gedacht en dat de onthulling van de identiteit van de betrokkenen  huiveringwekkende gevolgen heeft.

Een fraai gecomponeerde politieroman met een afdoende ontknoping.

Boris O. Dittrich – Halszaak. ISBN 978-90-234-8200-0, 356 pagina’s, € 19,99.  Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.