Momentopname

Dodenfoto

De personen op een foto lijken ten dode te zijn opgeschreven. Een huurmoordenaar werkt zijn lijstje af.

Jack en Grace Lawson zijn gelukkig getrouwd en hebben twee kinderen. Grace, die nog ouderwets fotografeert met filmrolletjes, haalt bij de fotowinkel haar ontwikkelde fotootjes op. Thuis ontdekt ze dat er een afdruk tussen zit die beslist niet afkomstig is uit haar toestel. Het is duidelijk een print van een wat oudere opname en ook de kleding, haar en make-up zien er gedateerd uit, misschien wel vijftien of twintig jaar geleden. Er staan twee mannen en drie vrouwen op. Wellicht studenten? Grace kijkt nog eens goed en meent dan haar echtgenoot Jack te herkennen. Eén van de meisjes kijkt heel erg verliefd naar hem op.

Jack komt thuis van zijn werk en Grace laat hem de foto zien. Haar man bestudeert de opname, maar ontkent dat hij op de foto staat. Dat moet volgens hem iemand anders zijn. Later op de avond verlaat hij plotseling de woning en rijdt zonder enige verklaring weg. De volgende dag geeft Grace hem als vermist op bij de politie.

Dit is het begin van de jacht op een moordenaar die het gemunt lijkt te hebben op de personen van de foto. Niet alleen de politie heeft belangstelling, maar ook allerlei vrienden en familieleden die met de foto te maken hebben duiken op. Als vliegen op de stroop komen ze op Grace af. Wie moet ze vertrouwen en wie is misschien een wolf in schaapskleren?

Harlan Coben (1962) is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Deze thriller verscheen al in 2004, het betreft dus een heruitgave.

De plot krijgt gelaagdheid als de dader zich ontpopt als de keiharde huurmoordenaar Eric Wu. Deze spierbundel van Noord Koreaanse afkomst is in staat met zijn handen slachtoffers letterlijk te vermorzelen of door een enkele gerichte vuistslag op de rugwervels een beklagenswaardige naar de andere wereld te helpen. In geval van nood maakt hij gebruik van vuurwapens.

Terwijl de lezer regelmatig wordt getrakteerd op het meedogenloze werk van Wu blijft lang onduidelijk wie deze wandelende heipaal aanstuurt. Gelukkig krijgt Grace steun van een paar daadkrachtige heren en enkele al even doortastende vriendinnen. Verder is het prettig dat het moordend schoelje af en toe pech heeft.

Op onderhoudende wijze worden de lezers naar de afstraffing van het kwaad en de oplossing van alle raadsels geleid.

Harlan CobenMomentopname. Vertaald uit het Engels (Just one look) door René Milders Dowden. ISBN 978-90-225-8071-4, 360 pagina’s, € 7,50. Amsterdam: Boekerij, 22ste druk 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.