De zaak Magritte

Vermoorde geliefde

Simpele bankovervaller ontpopt zich als seriemoordenaar. Een arbeidsongeschikte rechercheur gaat achter hem aan.

De Brusselse politieman Alex Berger loopt vanaf november 2015 in de ziektewet. Sinds bij de terroristische aanslag op het terras van de bar le Carillion zijn vrouw Camille werd doodgeschoten, lijdt hij aan een ernstige vorm van PTSS. Vooral ’s nachts heeft hij last van verlammende nachtmerries. Hem kwelt het meeste dat hij die avond in Parijs niet bij haar was. Hij werd in Brussel opgehouden. Een verdachte stond op het punt de namen van zijn kompanen bij een bloedig verlopen bankoverval prijs te geven. Hij kon daarom niet mee naar Parijs. Alex vervloekt nog altijd de bekennende John Novak die hem verhinderde samen met Camille af te reizen en haar mogelijk te beschermen tegen de terroristen.

Dan ontsnapt Novak uit de gevangenis. Bij een geslaagde actie van een machtig drugskartel om hun baas Marco Altiero uit de cel te bevrijden komt ook celgenoot Novak op vrije voeten. Novak had Altiero ooit een dienst bewezen en wordt zo terugbetaald.

Omdat Berger de ontsnapte gevangene goed kende, vraagt Lucas Leroux, commissaris moordzaken, of hij misschien al weer fit genoeg is om te helpen bij de opsporing van Novak. Leroux dringt met name aan omdat Novak na zijn ontsnapping een oudere dame in haar gootsteen heeft verdronken. Berger zet zich er toe. Hij snapt er overigens niets van. Novak kende hij als een sullige meeloper, zeker geen killer. En wat helemaal vreemd is, Novak heeft inclusief vingerafdrukken en DNA een briefje bij het lijk neergelegd met de tekst Dit is geen zelfmoord. Er ligt ook een afbeelding van een schilderij van Magritte met het onderschrift Dit is geen pijp. Is dit briefje wel van John Novak afkomstig? De man is praktisch analfabeet, laat staan kunstkenner.

Kort daarop wordt in Parijs de galeriehoudster Claire Collinet dood in bad gevonden. De politie vindt in de badkamer een briefje met dezelfde tekst: Dit is geen zelfmoord. Met DNA en vingerafdrukken van Novak.

Ondanks bloedstollende nachtmerries waarin zowel zijn vermoorde vrouw als ook Novak hem kwellen, werkt Berger mee aan de speurtocht naar de moordenaar die bij zijn slachtoffers telkens zo’n raadselachtige tekst achter laat.

Auteur

Vijftig jaar geleden stierf de Belgische meester van het surrealisme René Magritte. Op verzoek van zijn erven scheef Toni Coppers (1961), auteur van de misdaadreeks rond rechercheur Liese Meerhout, deze literaire thriller, waarin de sleutel tot ontsluiting van de plot in het werk van de beroemde schilder terug te vinden blijkt te zijn. Het boek werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2017.

Coppers is erin geslaagd vanuit de realiteit van terreuraanslagen een thriller te schrijven waarbij de lezer een uitstekende dosering van vondsten en verrassingen krijgt aangeboden. Zo wordt een fraaie spanningsboog opgebouwd en volgehouden. Hierbij krijgen de twee  belangrijkste personages Berger en Novak zoveel tekening dat de omschrijving literaire thriller terecht is.

Deze uitgebalanceerde misdaadroman is tevens een monument voor René Magritte.

Toni Coppers – De zaak Magritte. ISBN 978-90-223-3335-8, 272 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Uitgeverij Manteau 2017.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.